Skulle Loreen komma? Eller skulle det bli allsång till Finlands Cha cha cha? Eller kanske både och? Ja, det var väl de stora frågetecknen inför schlagertorsdagens scenshow i Pridepark. Men jodå, visst kom hon till sist – historiska Loreen som är den enda kvinna som vunnit Eurovision två gånger.

QX egen Ronny Larsson hade för andra året i rad valt ut sina mellofavoriter med fingerstoppskänsla och skapat en två akter lång schlagerkväll som knappast gjorde någon besviken.
Ronny beskrev själv i en artikel för några år sen 2005 års schlagerkväll som ”världens bästa”, och man kunde nästan ana att han gluttat lite på uppställningen från det året, för Nanne, Sarek, Linda, Bettan och Selma var alla med det året. Och så även i år. Och som de levererade.
Linda Bengtzing var som klippt och skuren för uppgiften som konferencier och med manushjälp av Ronny presenterade hon inte bara artisterna, utan bjöd på kul fakta om låtar och artister och självklart framförde hon några av sina största hits under kvällen.

Först ut var regnbågspopulära Emil Henrohn från årets melodifestival som framförde sin Mera Mera Mera följt av flatfavoriten Melanie Wehbe och hennes For the show. Towe Jarnek kom tillbaka till Pride för tredje gången (denna gång i den superkorta originalklänningen från 1991) och bjöd på klassikern Ett liv med dig innan Kiana fick publiken att dansa loss till Where did you go från årets mello.
Signe och Hjörids folkvisa Edelweiss hade fått EPA-dunk-kostym och skapade tryck i parken och följdes helt klart av en av kvällens stora (och längsta) höjdpunkter, en ”återförening” av One More Time som framförde Den vilda men även – och det här tillhör inte vanligheterna – en låt som inte tävlat i mello. Men det hade varit tjänstefel om inte Ronny erbjudit gruppen att framföra hiten Highland. Vilket tryck, vilken låt! Maria Rådsten körde även Vad som än händer och i Det vackraste som de skrivit slöt artisten själv, Cecilia Vennersten, överraskande upp och gjorde dem sällskap innan Nanne brakade loss i ett medley där halva Nannes låt-katalog fick plats. Och frågan är hur långt allsången i Avundsjuk och Håll om mig hördes? Kanske till Södermalm?
Vem av er minns att Paul Rein varit med i Mello? Inte jag. Hans låt Bara du och jag åkte inte bara ut direkt 1988, utan flög även ut ur mitt medvetande, men en riktigt kul återkomst och låten hade jag verkligen glömt bort att jag faktiskt kom ihåg.
Isländska Selma fick stort jubel när hon ännu en gång kom till Schlagerkvällen och framförde sina två eurovision-hits och en duett med This is my life med Fridrik. Sarek skapade sedan allsång och glädje på Östermalms IP med sin galet eldiga version av Genom eld och vatten innan det var dags för en paus i parken.

Alla vet ju att många av de riktig stora artisterna brukar hamna i akt 2 och så även i år.
Drömhus rivstartade med The Arrival och Stjärna på himlen innan Linda återigen tog plats på scen och ökade tempot med Jag ljuger så bra. Den låten är ju helt sjukt allsångsvänlig och är omöjlig att stå emot.
Norska Margaret Berger var här 2013 och kom nu tillbaka med Depeche Mode-popiga I feed you my love (fyra i Eurovision 2013) ”Fan det här är ju bra på riktigt” sa mannen bredvid mig. Sen kom lillkillen som är småtjejernas (och säkert även många gaykillars) favorit, Theoz, och gav alla chans att sjunga med i de lättsamma hitsen Mer av dig och Som du vill innan underbara Elisabeth ”Bettan” Andreassen gjorde entré, men utan sina duettkompisar denna gång, hon framförde både Dag efter dag (utan Kikki) och La de swinge (utan Hanne) och självklart fick vi även höra balladen I evighet (2:a i Eurovision 1996), innan hon ropade in Magnus Carlsson.
Magnus ja, ikväll framförde han fyra av sina monstermellohits: Live Forever, Allt som jag ser, Möt mig i Gamla Stan och Världen utanför. Och som om inte det vore nog framförde han och Linda även Värsta schlagern ihop.

Sen kom kvällens fjärde besök från vårt grannland Norge då Alessandra, som kom femma i årets Eurovision i Liverpool, rev av sin Queen of Kings.

Och ja, sen kom hon till slut (samtidigt som kvällsregnet nådde parken) – Drottningen av Eurovision, Loreen! Och när hon presenterades nådde jublet sitt klimax i parken, mobiltelefonerna togs upp av nästan alla i publiken och det gick inte att ta fel på Loreens enorma leende när hon gjorde entré – det här är hennes publik, hennes familj, det är här hon är som störst eller som hon själv sa ”Ni är hem för mig, ni är framtiden”.
Loreen bjöd publiken på inte bara en eller två utan tre av sina hits. Euphoria, My heart is refusing me och självklart senaste segerlåten Tattoo.

Schlagerkvällen har alltid varit och kommer troligtvis alltid vara Stockholm Prides mest populära kväll, det var tokfullt i Pride Park. Och årets schlagerkväll befäste den trenden. Eller som Loreen själv sjunger ”You are stuck on me like a tattoo”…

Här är hela kvällen:

Akt 1:

Emil Henrohn – Mera Mera Mera
Melanie Wehbe – For The Show
Linda Bengtzing – Alla flickor
Towe Jaarnek – Ett liv med dig
Kiana – Where Did You Go
Signe & Hjördis (Edelweiss EPA version)
One More Time – Den vilda, Highland, Vad som än händer, Nanne-Medley, Det vackraste (med Cecilia Wennersten), Håll om mig
Paul Rein – Bara du och jag 3
Selma – All Out of Luck & If I Had Your Love
Fridrik & Selma – This is My Life
Sarek – Genom eld och vatten

Akt 2:

Drömhus – The Arrival, Stjärna på himlen
Linda – Jag ljuger så bra
Margaret Berger – I Feed You My Love
Theoz – Mer av dig, Som du vill,
Bettan – Dag efter dag, I evighet, La de Swinge
Magnus Carlsson – Live Forever, Allt som jag ser, Möt mig i Gamla Stan, Världen utanför
Linda & Magnus – Värsta Schlagern
Alessandra – Queen of Kings
Loreen – Euphoria, My Heart is Refusing me, Tattoo