Ända sen han var tio år har han älskat After Dark. När gruppen tävlade i Melodifestivalen 2004 med La Dolce Vita stod Anton Engström i pojkrummet hemma i Ystad och mimade framför tv:n. Flera år senare var Anton servitör på Rondo under de 60 föreställningar då After Dark uppträdde där.
– Redan då minns jag att jag hoppades att jag en dag skulle få vara med i gruppen. Så jag blev otroligt ledsen när de la ner och körde sin sista föreställning med This is it. Då tänkte jag ”jaha, där rök min chans”.
Anton, som precis fyllt 30, är uppväxt i Ystad och utbildad musikalartist i Göteborg, han upptäckte tidigt sin talang för att vara den lite mer feminina och androgyna artisten. Han kunde både gå och dansa i höga klackar.
– Jag insåg att jag aldrig skulle få de där rollerna som machokillen som får tjejen i slutet, som i Hair eller Les Miserables. Min ’usp’ var mina feminina drag.
Antons ’usp’ ledde till att han fick en roll i Kinky Boots i Helsingfors dit han flyttade och blev kvar i två år. När han sedan kom till Stockholm slog pandemin till, teatrarna stängde. Anton fick istället jobb i en second hand-butik.
– För att lätta upp stämningen på jobbet började jag spela in små filmer där jag imiterade mina kollegor på jobbet (”jag hade ju en hög med peruker och smink hemma”) och så visade jag dessa filmer vid ett tillfälle.
Responsen från kollegorna blev enorm och de tyckte att han skulle utveckla filmerna. ”Du brukar ju imitera kändisar på jobbet, ha med dem också i filmerna” sa de.
Sagt och gjort. Anton gick hem, skaffade ett instagram och la sedan ut en film i veckan där han imiterade kändisar som Jenny Strömstedt, Carola, Cher, Tilde de Paula Eby, Maria Montazami med flera. ”Man som härmar kvinnor” som hans instagram hette fick spridning och uppmärksammades på olika håll, följarna ökade.
Och en dag hörde självaste Christer Lindarw av sig. Barndomsidolen.
– Jag hade just blivit utskälld av en östermalmstant på jobbet då det plingade till i mobilen.
Det var Christer Lindarw.
”Hej, jag ska sätta upp en ny show, är du intresserad av att vara med” stod det…
– Jag trodde inte att det var sant. Jag fick gå tre varv runt kvarteret för att kunna ta in det, minns jag.
Anton behövde ingen längre betänketid. Ingen alls faktiskt.
Det blev en kort audition inför regissörerna och sen var det klart. Och Anton fick sitt genombrott som dragartist och imitatör som en av medlemmarna i Club After Dark.
Men nu är det över. 130 föreställningar senare tackade de för sig i våras. Och vad som händer nu med After Dark vet egentligen ingen. Men det ryktas om att de siktar på Göteborg någon gång nästa höst.
Så vem är Anton Engström då?
– Jag brukade ha hög integritet och hålla mig i bakgrunden men nu känner jag att det är dags att kliva fram, säger han.
– Jag är så oerhört anonym och ingen känner igen mig utan smink.
Är det jobbigt?
– Jag skulle säga att det både är ”a blessing and a curse”. På efterfester och backstage kan folk ibland stå och prata om mig utan att veta att det är jag som står bredvid. Det hände en gång att en kvinna sa ”Åh va kul det var med Annie Lööf”, och då var det någon som presenterade mig för henne, ”det här är Anton som gör Annie”. Varpå kvinnan svarade, ”näe men det kan det ju inte vara, Annie Lööf var ju inte asiat?” (skrattar). Mitt utseende förändras ju otroligt mycket när jag får smink på mig, så jag kan förstå henne.
Antons mamma är adopterad från Korea medan hans pappa är från Sverige.
Hur var det att komma ut?
– Det var inga problem alls, jag hade haft tjejer och så innan, men en dag sa jag till mina föräldrar att ikväll kommer jag ta hem en ny partner och han heter Karl. Sen var det inget mer med det.
– Mina föräldrar har alltid varit öppensinnade. Pappas bästa killkompis är dessutom bisexuell så jag förstod att det skulle gå bra.
Dejtar du idag?
– Nej, faktiskt inte,. Jag har inte haft en pojkvän på väldigt länge och det är lite mitt eget fel, jag är en ensamvarg och det är svårt att få ett förhållande att fungera med mitt jobb. Men man ska aldrig säga aldrig.
Man får väl göra som Christer Lindarw och skicka ett mess på instagram och fråga ”om du är intresserad”..?
– Haha, ja varför inte. Det var ju ett lyckat drag. Så kör på. Skriv.