P1 Dokumentär släpper ny miniserie om chemsex inom gaycommunityt. Serien tar avstamp i ”chemsexhärvan” i Stockholm 2019. I ett års tid har journalisten August Håkansson pratat med män som använder tunga droger för att förhöja eller förstärka sexuella upplevelser med andra män.
– Det är en subkultur inom gaycommunityt, där oftast män, i olika utsträckning antingen regelbundet eller mer sporadiskt använder droger för att göra sexet bättre, öka njutningen, uthålligheten och upphetsningen, säger August och fortsätter:
– I dokumentären pratar jag med personer som antingen är inne i det eller personer som varit inne i det och farit illa av det och lyckats ta sig ut. Jag försöker även beskriva konsekvenserna för både individ och samhälle genom intervjuer med vården och polisen.

Vad fick dig att vilja göra en dokumentär om just det här?
– Första gången jag hörde om det här var för fyra år sedan ungefär. Då dejtade jag en kille som visade sig ha väldigt stora problem med det sexuella och intima. I början var det svårt att bena ut vad det handlade om – sedan berättade han att han tidigare ägnat sig åt chemsex vilket hade förstört hans sexlust helt och hållet. Han kunde inte ha sex utan droger. Där väcktes det en tanke i mig – är det många som har den här erfarenheten?

Med åren hörde August mer och mer om fenomenet inom communityt och blev förvånad över hur normaliserat det är.
– Jag hörde av mig till vänner och bekanta och upplevde att var och varannan person har erfarenheter av chemsex eller känner någon som har det. Då förstod jag att det finns något att berätta.

Var det svårt att hitta personer som ville dela med sig av sina erfarenheter?
– Det var jättesvårt. Dels för att det är så mycket stigma kring det här men också för att folk är rädda för att åka fast. Sedan så är det även så personligt – ofta finns det faktorer som innefattar mycket skam.

August började undersöka drivkraften bakom folk som tar tunga droger under sex och varför det har etsat sig fast hos en subkultur i gaycommunityt.
– Folk är nyfikna och vill spicea upp sitt sexliv. Men i de flesta fall bottnar det i någon form av psykisk ohälsa eller skam över sin kropp. Det är mycket kroppshets inom communityt. Med droger kan man känna sig bekväm och självsäker. Vissa känner skam till sin läggning och tycker att sexet de har är äckligt på något sätt. Andra är rädda för hiv och vill dämpa orostankarna. Och vissa som har hiv känner skam inför det och tar därför droger.

Kunskapen om fenomenet är bristfällig enligt August – som med dokumentären vill lyfta frågan.
– Alla som jag har pratat med tycker att kunskapen måste bli bättre. Inte bara inom communityt men även samhället i stort.

Var det någon historia som stack ut extra mycket?
– Ja, det finns en historia som jag är förundrad över. Det var en kille som aldrig tidigare i sitt liv haft någon form av drogerfarenhet. Han hade testat kokain någon gång, men det var det. Han går alltså från det till att injicera metamfetamin för att sedan fastna i den här världen. Hans väg in bottnade bara i en slags nyfikenhet. Han ville spicea upp sexlivet. I nästan alla andra fall har det bottnat i någon form av psykisk ohälsa.

Vad är konsekvenserna av det här?
– Att man väldigt snabbt hamnar i ett missbruk. Det är också svårt att hitta tillbaka till en sexlust utan droger – man får långvariga svårigheter med det intima och sexuella, säger August och fortsätter:
– Det finns även stora risker för övergrepp. Konsekvenstänket försvinner och gränssättning och samtycke finns knappt. Folk slarvar också med skydd. De som har hiv kan glömma att ta sina bromsmediciner. Det är en stor oro inom vården med den här gruppen som växer sig större och större.

Du pratade även med polisen – vad sa de?
– De utredde härvan 2019-2020 – och det finns ingen annan utredning i Sverige av den digniteten. Det beror på att polisen inte har resurser för att utreda de här miljöerna och därför är upptäcktsrisken väldigt låg. Polisen är oroliga att trenden fortsätter sprida sig till andra grupper och får ett bredare genomslag i samhället.

August berättar att det har varit tungt att höra berättelser från sitt eget community.
– De är helt vanliga personer, ofta utan tidigare missbruk, som är välfungerande och har ett bra socialt liv men som väldigt snabbt fastnar i det här. Därför är den här dokumentären så viktig. Jag vill inte smaska i den här kulturen och berätta om häftigt sex eller coola droger. Jag gör det här för att jag är övertygad om att det finns ett behov av större kunskap om fenomenet.

Vart kan man vända sig om man har problem med chemsex?
RFSL och andra ideella organisationer har bra samtalsmottagningar. Posithiva gruppen har en drop in mottagning i Malmö – det kan vara ett första steg om man har frågor om det här. Jag vet även att Venhälsan hjälper många. Men varken Venhälsan eller RFSL är beroendemottagningar – som i första hand ska hjälpa folk med beroenden. Problemet är att beroendemottagningar ofta saknar kunskap om fenomenet.

Serien är gjord i samarbete med Tredje Statsmakten Media och första avsnittet släpps imorgon på P1 Dokumentär.