– Vi ser dagligen exempel på hur samhällets insatser för unga transpersoner är otillräckliga. I praktiken medför det att alla unga personer inte får lika tillgång till vård och hälsa, utan att unga transpersoner särbehandlas negativt, säger Emelie Mire Åsell, förbundsordförande för RFSL Ungdom.
Uttalanden kommer i samband med att ungdomsförbundet tillsammans med RFSL släppte en undersökning av Transpersoners sexuella hälsa.
Efter enkätsvar från 237 personer framkommer brister när det gäller att säkerställa hivprevention och och kompetens hos mottagningar för sexuell hälsa.
I studien framkommer positiva signaler om att näst intill alla svarande har ett aktivt sexliv och bland dessa är den stora gruppen nöjda.
RFSL och RFSL Ungdom understryker dock att information om sex och framförallt säkrare sex dock är bristfällig.
– Vår studie är ett tydligt bevis på att transkompetensen hos vården behöver öka och att individer far illa av den nuvarande låga kunskapsnivån och den diskriminering som detta innebär. Konsekvensen kan bli sämre sexuell hälsa och ökad risk för överföring av hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.


Ladda ner rapporten som PDF här