Antalet fall kopplade till hepatit A utbrotten i Europa fortsätter att öka och ännu verkar inte toppen ha nåtts. Då endast ett begränsat antal av alla misstänkta fall konfirmerats är 674 rapporterade fall antagligen en underskattning. Majoriteten av de som smittats tillhör gruppen män som har sex med män (MSM) och den främsta smittvägen misstänks vara sexuell smitta. Runt 20 procent av fallen hade rest till andra länder under inkubationstiden.

I Sverige är det nu totalt 11 personer, två kvinnor och nio män i åldrarna 34-66 år, som kan kopplas till utbrotten. Sju av dessa personer hade rest till länder i Europa innan de insjuknade. Av de tre fallen smittade i Sverige är två sekundärfall. Senaste fallet insjuknade i början av april.

Svenska hepatit A fall i de europeiska utbrotten, mars 2016 - april 2017 (n=11) 170504

Vaccin kan ges i förebyggande syfte och ger ett bra skydd mot sjukdomen.

Det europeiska smittskyddsinstitutet, ECDC, sammanställer information om fallen och kommer under våren att stödja en europeisk studie som syftar till att beskriva utbrotten och deras utbredning samt att identifiera riskfaktorer som är associerade med smittspridning.