Kan queera syrier hoppas på en bättre framtid efter Assads fall?

Ahmad al-Sharaa och hans milis, Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), har påstått att de blivit ”mer toleranta”, vilket väcker en provocerande fråga: Kan detta signalera början på ett mer inkluderande Syrien för marginaliserade grupper, inklusive hbtq+personer? Även om optimism är viktig för att främja förändring, så är vägen till verklig tolerans och inkludering i Syrien fortfarande fylld av utmaningar.

I årtionden har hbtq+syrier levt i skymundan, av rädslan för förföljelse under Assadregimen, särskilt i de underjordiska fängelser där dissidenter försvann spårlöst. Artikel 520 i den syriska konstitutionen har länge stått som en symbol för förtryck, då den kriminaliserar homosexualitet med straff upp till tre års fängelse. Ett verkligt ”nytt” Syrien kan inte uppstå utan att denna artikel avskaffas. För många queera är upphävandet av artikel 520 mer än ett symboliskt steg – det är ett grundläggande steg för att avveckla den institutionella rädslan och det sociala stigmat som präglat deras liv.

Bashar al-Assads flykt, som likt en råtta skedde under nattens mörker (ironiskt nog betyder hans namn ”lejon” på arabiska), markerade en vändpunkt i Syriens historia. Flykten visade inte bara på hans bräckliga grepp om makten utan också hur han förlitat sig på länder som Ryssland och Iran för att behålla kontrollen. Hans flykt har gjort det lättare för världen att förstå varför majoriteten av syrierna reste sig upp mot honom 2011 och skanderade att Syrien tillhör sitt folk, inte Assadfamiljen. Till och med några av hans tidigare anhängare inser nu vem han egentligen var: en tjuv som plundrade nationen på dess rikedomar, som flydde till Moskva som flykting och som lämnade efter sig spåren av förstörelse, krig och fördrivning.

Idag är världens ögon riktade mot Syrien när ansträngningarna intensifieras för att avslöja hemligheterna i Sednaya-fängelset – en ökänd anläggning som höll otaliga politiska fångar och dissidenter, inklusive många som vägrade ansluta sig till Assads armé. Bland dessa fångar tros många tillhöra hbtq+communityt, utsatta för sin sexuella- eller könsidentitet, vilket gjorde dem särskilt utsatta i ett system som kriminaliserar deras blotta existens.

Detta historiska ögonblick ger syrier en möjlighet att konfrontera fördomar. Frågan nu är inte bara om artikel 520 kommer att upphävas, utan om det syriska samhället är redo att övervinna sin djupt rotade homofobi. Det kan finnas en insikt om att vi alla på något sätt är minoriteter. Är rädslan för queera identiteter rotad i sociala attityder, eller har den upprätthållits av repressiva lagar som artikel 520? Både den nya staten och civilsamhället måste arbeta tillsammans för att främja medvetenhet och erbjuda utbildning kring könsidentitet.

Vägen framåt är lång och mödosam. Sann frigörelse för hbtq+syrier kräver mer än lagliga reformer. Det kräver en kompromisslös insats för att förändra samhällsattityder, konfrontera internaliserad homofobi och bygga ett Syrien där frihet verkligen är universell. Assads fall är bara det första steget – resan mot jämlikhet och inkludering har precis börjat.

Som individ är mitt bidrag idag att skriva, förespråka och använda de språk jag kan för att förstärka denna sak. Människor som jag får inte sluta kräva förändring, särskilt när möjligheten att utforma en ny konstitution närmar sig.

För tillfället lever hoppet kvar. Om det omöjliga – Assads fall – har skett, kan drömmen om ett Syrien där alla människor lever med värdighet och utan rädsla också vara möjlig.