Vid FNs klimatmöte COP29 i Azerbajdzjans huvudstad Baku har ett bråk uppstått kring skrivningar om kvinnors utsatthet i klimatkrisen.
Skrivningar i slutdokumentet som bland annat slår fast att kvinnor och flickor utgör omkring 80% av de som tvingas flytta på grund av klimatförändringar. UN Women uppger att 2050 så kommer 240 miljoner kvinnor och flickor leva med osäkerhet kring tillgång på föda på grund av klimatförändringar jämfört med 131 miljoner män och pojkar.
I texterna kring kvinnors utsatthet används förutom ”sex”, dvs kön, även begreppet ”gender”, ungefär motsvarande svenska uttrycket genus. Under klimatmötet i Baku har afrikanska länder velat införa en skrivning som förtydligar att inte alla kvinnor är utsatta utan utsattheten kan skilja sig åt beroende på ”gender, sex, age and race” (genus, kön, ålder och ras), berättar BBC.
Trots att skrivningar som lyfter kvinnors och flickor utsatthet även använt begreppet gender i ett decennium nu, så har Vatikanen valt att denna gång sätta käppar i hjulet och kräva ”ett språkbruk som accepteras av alla”.
För denna invändning får det stöd av Ryssland, Saudiarabien, Iran och Egypten eftersom begreppet ”gender”, menar de, riskerar att även omfatta transkvinnor. Länderna uttrycker även oro för att bruket av ”gender” kan tolkas som inkludering av ”sexuella uttryck”, dvs homosexualitet.
Till BBC säger Colombias miljöminister Susana Muhamad att Vatikanens agerande som riskerar att försena ett slutdokument är ”oacceptabelt” och säger att de Latinamerikanska länderna inte kommer acceptera att gender-skrivningar och de om mänskliga rättigheter stryks. Sostina Takure från den kristna hjälp-organisationen ACT Alliance kommenterar de nya invändningarna: ”Jag blev chockad över att Vatikanen satte upp fingret och motsatte sig mänskliga rättighets-formuleringar.”
BBC citerar anonyma deltagare på konferensen som menar att ländernas invändningar är uttryck för en ”bredare global backlash mot kvinnorättigheter och hbtqi+personers rättigheter”.
Uppdaterad 2024-11-21
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!