När helgens val i Georgien kommenteras i den franska hbtq+tidningen Têtu sammanfattas det med att konstatera att ”mardrömmen inte är över”.
Valresultatet, som ifrågasätta från oppositionens sida och från landets president Salome Zourabichvili, gav regeringspartiet Georgisk Dröm strax över 54% av rösterna.
Därmed kan den politik som innebär ett närmande till Ryssland och en allt mer aktiv anti-hbtq-politik fortsätta. Nyligen röstade parlamentet igenom en lag som förbjuder ”hbt-propaganda” i stil med de lagar som tagits i såväl Ungern, Ryssland som i den republikanskt styrda amerikanska delstaten Florida.
– Valresultatet i Georgien ifrågasätts av lokala och internationella observatörer och internationella samhället, säger Natia Gvianishvili till QX.
Gvianishvili kommer från Georgien och arbetar idag på RFSL som senior internationell påverkansrådgivare.
Till ikväll måndag har presidenten kallat till protester i centrala Tibilisi. Om observationerna från internationella valövervakare liksom protester från presidenten och oppositionen kommer påverka valresultatet är fortsatt oklart. Men möjligt är att valresultatet bekräftas och Georgisk Dröm kan behålla en majoritet i parlamentet.
– Det innebär att både det så kallade utländska agenter och anti-hbtqi propaganda lagar blir kvar och det blir nästan omöjligt för hbtqi-organisationer och aktivister att verka fritt och säkert i landet, bedömer Gvianishvili. Man förväntar sig ökad hot och hat, vilket vi ser redan starka tendenser av och begränsade möjligheter till stöd och tjänster samt politisk påverkan kring hbtqi rättigheter.
Bland de direkt resultaten av anti-hbtq-lagarna blev mordet på 37-årige öppna trans-bloggaren Kesaria Abramidze internationellt uppmärksammat.
Redan tidigare i år har såväl Regnbågsfonden som RFSL stöttat organisationer i Georgien. Regnbågsfonden den transledda organisationen Temida som ger stöd till hbtq-personer nu när trycket har ökat i landet.
– RFSL är i kontakt med hbtqi-organisationer i Georgien för att få reda på vilka nya risker och behov det finns och för att tillsammans planera hur vi kan fortsatt stödja rörelsen, berättar Natia Gvianishvili. Det vi kan göra just nu är att lyssna på våra partners och fortsatt visa solidaritet och synliggöra riskerna som hbtqi-rörelsen i Georgien står inför.
Uppdaterad 2024-10-28
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!