Högerextrema grupper i Tyskland har ökat sitt fokus på Pridedemonstrationer och festivaler. Det konstaterar Inrikesministeriet i en rapport som Taesschau.de tagit del av.

Ministeriet har sammanställt 20 festivaler som mellan juni och september i år störts av olika högerextrema grupperingar. I rapporten sägs att från att ha ägnat sig åt verbala attacker i digitala miljöer mot regnbågssamhället i Tyskland i flera år, har det i år övergått till att uttalas i direkt och inte sälla i samband med fysiskt våld. ”Det är en oroande utveckling”, skriver Inrikesministeriet.

Speciellt nämns CSD i Bautzen, Leipzig, Magdeburg och Zwickau där hundratals högerextrema störde Pridefiranden som i Tyskland heter CSD (Christopher Street Day). Flest högerextrema, 700 stycken, deltog i Sachsen och staden Bautzen som ligger nära den tjeckiska gränsen.

Protesterna riktar sig mot mångfald och de högerextrema säger sig stå upp för heterosexualitet och den ”traditionella familjen” liksom de ”traditionella könsrollerna” där transpersoners rättigheter uppfattas som problematiskt.

Regeringen, som består av Socialdemokrater, De gröna och Liberalerna, har som svar på det ökande anti-queer-våldet ökat de finansiella resurserna för organisationer som arbetar för att stärka demokratin och motverka extremism, skriver tagesschau.de.

Vid Stockholm Pride fanns även detta år Nordiska Motståndsrörelsen på plats för att vid en av Kungsbroarna hänga ut banderoller med budskap om ”familjen”. Mot slutet av årets Prideparad fanns även de ambulerande ”kristna” grupper som sedan en tid skriker religiösa budskap vid flera Prideparader och demonstrationer runt om i Europa.