När EU-parlamentet idag röstade om att omnämna hbtqia+gruppen i samband med riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik, ville den konservativa ECR-gruppen (Gruppen Europeiska konservativa och reformister), där bland annat Sverigedemokraterna, polska Lag & Rättvisa liksom Italiens bröder ingår, ta bort omnämnandet av specifikt den gruppen.

I det stycke där ECR-gruppen specifikt ville lyfta ut hbtqia+personer står det; ”Diskriminering i alla former bör undanröjas, jämställdhet mellan könen bör säkerställas och sysselsättning bland unga och personer över 50 år bör främjas. Lika tillgång och möjligheter för alla bör säkerställas och fattigdom och socialt utanförskap bör utrotas, med särskild tonvikt på utsatta grupper, nämligen barn, personer med funktionsnedsättning, ensamstående föräldrar, etniska minoriteter såsom romer, hbtqia+personer, personer som bor i avlägsna områden och på landsbygden samt äldre.

Evin Incir (s)

En som idag reagerat starkt på att ECR velat ta bort omnämnandet av hbtqia+personer i texten är den socialdemokratiska parlamentarikern Evin Incir.

– Sverigedemokraternas partigrupp vill rensa bort hbtqia+personer från officiella EU-dokument, säger hon till QX. Ett första steg mot att förneka hbtqia+personers existens är att rensa bort dem från officiella EU-dokument. Det är väldigt allvarligt.

Vid omröstningen valde de tre Sverigedemokraterna, Charlie Weimers, Dick Erixon och  Beatrice Timgren att lägga ner sina röster.

Till QX säger Dick Erixon att de avstod från att rösta ”eftersom vi vill motverka all diskriminering, utan att särskilja olika grupper. Vi vill inte prioritera vissa utsatta grupper framför andra.

Sannfinländarnas Sebastian Tynkkynen liksom Danmarkdemokraternas Kristoffer Storm valde till skillnad från sina svenska kollegor att rösta emot sin partigrupp i EU-parlamentet och för att nämna hbtqia+.

– Att som SD konstant avstå från att ta ställning är inte ett alternativ. Det är oförsvarligt att inte stå upp för hbtqia+personer, menar Evin Incir. Det är så här hatet, hotet och våldet normaliseras. Deras politik är i linje med Mullorna i Irans hat mot hbtqi+personer och kvinnor. Vi har sedan länge sett konsekvensen av högerkonservativ politik genom de vidriga hbtqi+fria zonerna i Polen. De ska avskaffas. Inte exporteras till hela EU.

Kristdemokraternas Alice  Teodorescu Måwe gick emot sin egen partigrupp PPE, där även Moderaterna ingår, och röstade med ECR för att få bort omnämnandet av hbtqia+personer i texten.

Att omnämna hbtqia+personer fick vid omröstningen 456 ja, 134 nej och 45 som avstod.

Även i omröstningen kring en skrivning om budgeten ville ECR, denna gång med stöd av de tre Sverigedemokraterna, plocka ut bland annat omnämnandet av hbtqia+personer liksom sexuell- och reproduktiv hälsa i avsnittet som rör samarbetet mellan EU och afrikanska länder. Här säger Dick Erixon till QX att ”man inte löser värderingsfrågor genom att kasta pengar på problemen”.
– Godhetssignalering och lyfta fram särskilda grupper framför andra är inte Sverigedemokraternas melodi, säger han och lägger till mer allmänt om partiets inriktning att ”vi vill minska biståndet och röstade därför mot krav på mer pengar till detta utgiftsområde.

Även i denna fråga där bland annat hbtqia+ nämndes så valde Danmarkdemokraterna för att som Erixon säger ”lyfta fram särskilda grupper”, medan Sannfinländarnas avstod från att rösta. Alice Teodorescu Måwe valde här att följa sin partigrupp PPE och röstade för den skrivning som antogs: ”…sätter fokus på behovet av att tillförsäkra nog med EU-stöd för att främja kvinnors rättigheter, sexuell och reproduktiv hälsa, hbtqia+rättigheter och att ytterligare förstärka civilsamhällets, mänskliga rättighets-försvarares och journalisters arbete med dessa aspekter, speciellt i länder där dessa rättigheter hotas.