Moskvas polis genomförde förra helgen razzior mot två gayklubbar och grep över 50 personer, rapporterar de pro-ryska Telegram-kanalerna MSK1 och SHOT, enligt tidningen Novaya Gazeta.

En av razziorna ägde rum på den sedan lång tid etablerade gayklubben Central Station i centrala Moskva, där polisen enligt uppgift genomförde insatsen för att ”bekämpa narkotikahandel”. Videor från platsen visar hur polisen tvingar besökare att ligga på marken med händerna bakom huvudet, eller stå mot väggen medan de visiteras.

Razzian genomfördes i samband med att Internationella Komma Ut-dagen den 11 oktober uppmärksammades på gayklubben.  När polisen anlände vid 1-tiden befann sig cirka 200 personer på platsen.

Under samma natt genomfördes även en razzia på Three Monkeys, en annan hbtq-klubb i centrala Moskva. Enligt SHOT ska klagomål ha legat bakom insatserna, och det spekuleras i att klubbarna kan komma att stängas för att ha ”misskrediterat den ryska armén”.

De två ställena har samma ägare och beskriva av Novaya Gazeta som de två mest populära i Moskva. Central Station i Moskva fick stänga en kortare period efter att 2014 ha utsatts för våldsamma attacker som resultat av den första vågen av anti-gay-lagar i Ryssland. Central Stations syskonkrog i Sankt Petersburg, med samma namn, tvingades stänga förra året som resultat av att Rysslands högsta domstol klassade ”den internationella hbtq-rörelsen” som ”extremistisk”.