Den italienska regeringen, under ledning av nationalkonservativa Georgia Meloni (Italiens bröder), har fått igenom en lag som kriminaliserar värd/surrogatmödraskap. Lagen har behandlats under en längre tid och klubbats igenom i parlamentets underhus. Men i onsdags var det överhuset som, med röstsiffrorna 84 för och 58 mot, även de gav klartecken till lagen.

Redan tidigare har det, som i Sverige, inte varit tillåtet med värd/surrogatmödraskap, i landet. Liksom här har italienare som velat ta hjälp av en värd/surrogatmoder fått vända sig till andra länder, som USA och Kanada, där möjligheten erbjuds.

Den lag som nu antagits kriminaliserar även användandet av värd/surrogatarrangemang även då de sker utomlands. Straffet anges till upp till tre års fängelse och böter upp till en miljon Euro.

– Detta är en monstruös lag. Inget land i världen har en sådan, säger hbtqi+aktivisten Franco Grillini i en kommentar till nyhetsbyrån Reuters.

Bland de som röstade mot lagförslaget fans Femstjärnerörelsens senator Elisa Pirro.

– Säger majoriteten av mina manliga kollegor nu att min livmoder inte är min egen?, frågade hon enligt tidningen Gay.it och fortsatte

– Mina organ inte är mina egna som jag gör det jag vill med. Vi lever nu i organ-kommunism. Som en fri italiensk kvinna kan jag donera min njure men jag kan inte låna ut min livmoder.

En annan som röstade mot lagen reagerade på att värd/surrogatmödraskap nu enligt italiensk lag klassas som ett ”universellt brott” var den gröna vänsterns Ilaria Cucchi.

– Det är juridiskt ogrundat och tydligt ett brott mot konstitutionen, menade hon. Att jämföra surrogatmödraskap med brott som folkmord, tortyr, att nyttja barnprostitution och slaveri är en juridisk absurditet.

Från förespråkarnas sida frågade sig den högerpopulistiska senatorn Massimiliano Romeo (Lega) varför vänstern och de italienska feministerna bara vill ”gynna rika kunder som betalar kvinnor, speciellt migranters, för att tillfredsställa deras önskningar”.

I Sverige är samarbetsorganisationen Sveriges Kvinnoorganisationer en av de starkaste rösterna för samma linje som den italienska regeringen drivit där de vill se en kriminalisering av att ta hjälp av surrogatarrangemang även när detta sker i andra länder där det är tillåtet.

Melonis regering har länge haft ett ont öga till lösningar som kan forma regnbågsfamiljer. Nyligen ändrades det i Italien så att medmammor i samkönade barnfamiljer helt sonika ströks som förälder från barnens födelseattester. Åtgärden som drevs fram via åklagarmyndigheten och påbörjades i Padua där över 30 familjer drabbades, överklagades dock till domstol.

I mars i år kom beskedet att domstolen avslog åklagarmyndighetens önskan att stryka den icke biologiska mamman som förälder.