EU-domstolen slog i fredags fast att det strider mot EU-rätten att vägra erkänna en medborgares juridiska namn- och könsbyte som lagligt genomförts i ett annat medlemsland. Beslutet fattades efter att den brittisk-rumänsk medborgaren Arian Mirzarafie-Ahi ändrat sitt förnamn och juridiska kön från kvinna till man i Storbritannien men sedan nekades av Rumäniens myndigheter att registrera ändringarna i sina officiella dokument. En situation som skulle kunna leda till att han skulle förses med motstridiga pass eller krav på sterilisering för att det rumänska passet skulle återspegla hans könstillhörighet, som Richard Köhler, expert på eurooeiska transrättighetsorganisationen TGEU, konstaterade i en kommentar till domen.
– Medlemsstaterna måste erkänna varandras beslut – detta handlar om jämlikhet och värdighet, sa Köhler vidare.
Mirzarafie-Ahi, som hade bott i Storbritannien sedan 2008, påbörjade processen för ett juridiska könsbyte 2017 och fick det juridiskt erkänt 2020. När han sedan ansökte om att uppdatera sitt rumänska födelsebevis och få nya dokument som återspeglade hans nya förnamn och kön, vägrade Rumäniens myndigheter att godta ändringen. De krävde istället att han skulle inleda en separat juridisk process i Rumänien för att få sitt könsbyte erkänt där.
Efter att ha stämt Rumänien i en domstol i Bukarest, skickades fallet vidare till EU-domstolen som skulle avgöra om Rumäniens vägran var förenlig med EU-lagstiftningen och om Storbritanniens utträde ur EU hade någon inverkan på ärendet.
I sitt beslut slog EU-domstolen fast att Rumäniens krav på att medborgaren skulle inleda en ny process i sitt hemland var ogrundat. Domstolen påpekade att detta skulle utsätta honom för risken att ett nytt rättsligt förfarande i Rumänien skulle kunna leda till ett annat utfall än det som redan godkänts i Storbritannien.
Domstolen underströk också att tidpunkten för ansökan, som skedde efter att Storbritannien lämnat EU, inte var relevant i sammanhanget.
Fallet visar på de fortsatta svårigheterna som transpersoner upplever i vissa EU-länder. Länder som saknar rättsliga ramar för att erkänna juridiska könsbyten. Rumänien har tidigare kritiserats av Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna för att ha brutit mot transpersoners rättigheter genom att kräva könsbekräftande operationer innan deras könsidentitet erkänns.
– Domen har visat oss att transpersoner är likvärdiga medborgare i Europeiska unionen, sa Mirzarafie-Ahis juridiska ombud Iustina Ionescu. Att domstolen idag beslutade om ömsesidigt erkännande av juridiska könsbyten, oavsett hur olika förfarandena är i medlemsstaterna, bör leda till att rumänska myndigheter också antar ett snabbt, transparent och tillgängligt nationellt förfarande, som krävs enligt befintlig rättspraxis från Europadomstolen.
Även ILGA-Europa välkomnar domen:
– Dagens dom bekräftar att utan ömsesidigt erkännande av juridiska könsbyten mellan medlemsstaterna, är rätten till fri rörlighet och bosättning inte garanterad för transpersoner i EU, säger Hélène Ludwig från organisationen i sin kommentar.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!