Genom ett tilläggsdirektiv till utredningen om framtidens smittskydd som tillsattes förra sommaren skall nu även frågan om att avskaffa informationsplikten för hiv-positiva på ”välinställd behandling”.
– Detta är både viktigt och efterlängtat av många. De allra flesta personer som lever med hiv har i dag en välinställd behandling vilket gör att det inte finns någon risk för överföring av smitta vid sexuella kontakter. Behandlande läkare kan redan i dag undanta personer med välinställd behandling från informationsplikten, men kunskapen om och tillämpningen av den möjligheten varierar och det är därför angeläget att se över informationsplikten, sa socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande som släpptes i fredags strax efter att regeringen återigen valt att i budgeten skära ner på de insatserna för att bekämpa hiv/aids.
Informationsplikten har varit ett av flera inslag i den svenska hiv/aids-politiken som kraftigt kritiserats såväl internationellt av aids-organisationer och mänskliga rättighets-förespråkare som av den svenska hiv/aids och hbtqi+rörelsen.
Den har inneburit att personer som bär på viruset åläggs ett rättsligt ansvar att berätta om sin hiv-status för sina sexpartners. Kritiken har varnat för att det riskerar leda till att färre vågar ta reda på sin status och att ansvaret vid överföring av hiv, som sker i ömsesidiga sexuella kontakter, rimligen bör vara alla deltagande parters. Informationsplikten har bidragit till en stigmatisering av hiv-positiva.
Som socialminister Forssmed uppger har reglerna förändrats i takt med att medicineringen blivit så effektiv att virus inte längre är mätbara, även om det kan återkomma om medicineringen missköts.
Hittills har regeringens stödparti varit hårdnackade motståndare till att avskaffa informationsplikten, men låter nu regeringen
Från RFSLs sida välkomnas att frågan nu utreds
– Det är glädjande att regeringen öppnar upp för ett avskaffande av informationsplikten, en rest från en svunnen tid. RFSL har kämpat för att minska utsattheten för människor som lever med hiv i Sverige i över 40 år, och det här är en viktig delseger, säger Peter Sidlund Ponkala förbundsordförande RFSL i en kommentar men framför samtidigt kritik mot att informationsplikten endast skall omfatta de med ”välinställd behandling”.
– RFSL vill att regeringen utreder möjligheten att avskaffa informationsplikten för alla som lever med hiv. Den avgränsning som nu gjorts är beklaglig för att den stigmatiserar de som saknar en välinställd behandling, säger Peter Sidlund Ponkala.
Den 30 januari skall utredningen presentera vad de kommit fram till.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!