Erika Lee, kvinnan bakom det grundlösa ryktet om att haitiska migranter i Springfield, Ohio, äter sina grannars husdjur, förklarar nu sina handlingar. Ryktet, som Donald Trump refererade till under  presidentvalsdebatten med vicepresident Kamala Harris och som senatorn och vice resident-kandidaten J.D. Vance spridit, har trots att det visat sig vara osant fått stort genomslag på sociala medier. Lee hävdar dock, berättar NBC News, att hon inte kan vara rasist då hon själv är en del av hbtq+communityt och ”mixed race” liksom att hennes dotter är ”till hälften svart”. Hon betonade även att hennes avsikt inte var att skapa fientlighet mot haitier.

Ryktet började när Lee på Facebook skrev att en bekants till hennes granne katt försvunnit och att grannen hört från vännen att katterna sågs hänga i haitiska grannars träd, redo för att dödas. Trots att det inte finns några bevis för anklagelserna och lokala myndigheter inte har fått några rapporter om stulna eller dödade husdjur, fick ryktet spridning. Trump använde det som argument i sitt löfte om den ”största deportationen i historien”, och Vance fortsatte sprida det trots att han erkänt att det är falskt.

Lee har nu tagit bort sitt inlägg och säger att hon aldrig avsåg att ryktet skulle spridas, ”det bara exploderade till något jag inte menade skulle hända”.

Vicepresidentkandidaten Vance har fortsatt sprida rykten om immigranter från Haiti som bor i Springfield i Ohio. Efter lögnen om husdjur så är det nu påståendet att hiv-spridningen ökat dramatiskt sedan de haitiska flyktingarna kommit till Springfield. Något, skriver LGBTnation.com, det inte finns något belägg för enligt hälsomyndigheterna i delstaten.

En konsekvens av de rykten som sprids, skriver LGBTnation, har varit att både de öppet rasistiska och högerextrema Ku Klux Klan och Proud Boys genomfört aktioner i staden, bombhot uttalats, skolor, kontor och kyrkor fått hålla stängt och svarta invånare attackerats och deras egendomar förstörts.