Det blev en rad politiska bråk kring årets pridefirande i Köpenhamn. Tidigare har frågan om sponsorer skall redogöra för sina förehavanden i Israel ochPalestina lett till en infekterad diskussion som fick flera stora sponsorer att hoppa av. Samtidigt har ett antal radikala grupper uppmanat till bojkott av Copenhagen Pride eftersom organisationen inte ville ta ställning i konflikten i Mellanöstern på ett sätt som ansågs sätt.
Flera av de protesterande, som motsvarar gruppen Reclaim Pride och Queers against fascism som valde att gå med i paraden i Stockholm, gick istället med i Nørrebro Pride.
Förutom vänsterradikala grupper blev flera politiker i mitten och på högerkanten så irriterade över diskussionen kring Israel och Palestina som de menade lett till att Copenhagen Pride blivit ”politiskt”, med syftning på att de uppfattats driva frågor som inte är rent hbtqi-relaterade.
Efter att artister som valt att delta i Copenhagen Prides olika events utsatts för personliga påhopp från de som menar att festivalen skall bojkottas, kallade festivalen angreppen för ”smädelsekampanj” och lovade att inte låta sig påverkas. ”Det har gått för långt och skadar vårt community”, skrev de bland annat.
Jämställdhetsminister Marie Bjerre från borgerliga partiet Venstre förklarade inför årets Pridefirande i Köpenhamn att hon i år tar en ”pride paus”. Inför lördagens parad valde hon så att publicera en debattkrönika i Jyllandsposten som kritiserade ”wokeism” i den danska debatten kring främst könstillhörighet och transrättigheter. Budskapet i texten är att det finns två kön som grundas på biologi och hon menar i texten att debatten om transrättigheter gått för långt. Här pekar hon på de två kvinnliga boxare som deltog i Olympiska spelen. Två kvinnor som inte är trans, men där de i debatten uppgetts ha för höga testosteron-nivåer. Hon lyfetr även performancekonstnären Ibi-Pippi som i samband med en dom valde att byta juridiskt kön för att avtjäna sit straff i kvinnofängelse.
Krönikan har fått den danska hbtqi+rörelsen att gå i taket. De menar att jämställdhetsministern genom ett udda exempel och ett som inet ens handlar om transrättigheter väljer att gå till angrepp på de svagaste i samhället.
Susanne Branner, LGBT+ Danmarks generalsekreterare säger till danska TV2 ”ett enormt förtroendebrott”.
– Ministern har skrivit en text, som baserar sig på gissningar och enstaka outredda frågor, säger hon till TV2. Krönikan gör mig rädd för att man kan komma fram till att rulla tillbaks rättigheter här i Danmark.
Statsminister Mette Fredriksen (s) gick med i lördagens parad. På fråga från TV2 om hon ville kommentera frågan om transrättigheter och diskussionen kring Prides ställningstagande till Israel och Palestina-konflikten tackade hon dock nej.
I Paraden som även i år samlade tiotusentals i och utmed gatorna gick några med plakat som krävde en ny jämställdhetsminister, ”Avgå Marie Bjerre” blev budskapet.