När the United Methodist Church höll sin generalförsamling i den Nordkaroliska staden Charlotte i början av maj beslutades att praktiserade homosexuella inte längre skall nekas möjligheten att bli präster.

Beslutet fick flera präster som lever i samkönade relationer att brista ut i glädjetårar. Det uttalade förbudet mot homosexuella ”praktiserade” präster antogs för 40 år sedan.

Vid generalförsamlingen beslutade även metodistkyrkan att tillåta samkönade äktenskap och avskaffa förbudet mot att använda kyrkans ekonomiska resurser till ”att verka för acceptans av homosexualitet”.

Kyrkan hade 2022 drygt 5,4 miljoner medlemmar i USA och nära 10 miljoner globalt. Beslutet innebär även att det kommer vara möjligt för lokala och regionala delar va kyrkan att anta egna beslut där en mer konservativ tradition upprätthålls. Förutom i USA har kyrkan församlingar i Nordafrika, Frankrike, Belgien, Österrike, Schweiz, Polen och flera länder i östra Europa.

Utanför generalförsamlingen genomfördes dagen efter beslutet protester från kyrkomedlemmar som motsatte sig en ändring av tidigare förbud.

Washington Blade citerar pastor Kipp Nelson från Lake Methodist Church i Miami som i ett uttalade skrev: ”Det är en härlig dag i United Methodist Church. Som en världsomfattande församling har vi nu offentligt förkunnat Guds gränslösa kärlek och äntligen öppnat dörrarna till vår kyrka så att alla människor, oavsett deras identiteter eller läggningar, kan följa sina hjärtans kallelse.

”Verkligen, alla är älskade och hör hemma här bland oss. Jag är hedrad att tjäna som pastor i United Methodist Church under en sådan här tid, för vår framtid är ljus och fylld med hopp. Lovad vare Gud, lovad vare Gud.”

I Sverige finns idag ingen fristående metodistkyrka utan de församlingar som fanns är idag en del av Equmeniakyrkan som är en sammanslagning av flera olika svenska frikyrkor. I augusti står Equmeniakyrkan tillsammans med metodistkyrkor i Norge och Danmark värd för den 22 Världskonferensen för metodistkyrkor som hålls i Göteborg.