Vilken roll skall EU ha i arbetet för att förbättra livsvillkoren för homo-bisexuella, transpersoner respektive intersexuella i unionen?
–Det finns mycket EU måste göra och EU bör ha en framträdande roll. I grunden handlar det om att man ska, och har rätt att, känna sig fri och trygg som HBTQI+-person i hela unionen. EU är en frihetsunion och EU ska försvara alla medborgares rättigheter – varje dag. I en allt mörkare omvärld ska EU vara en fyr som lyser upp omvärlden med hopp och respekt för allas mänskliga rättigheter.
Hur vill du se att arbetet för jämlikhet och grundläggande rättigheter för medborgare, speciellt då hbtqi+personer, stärks inom EU?
– Vi vill att EU driver på för att stärka HBTQI+personers rättigheter på flera fronter. Det handlar bland annat om uttalanden och att ge stöd genom resolutioner. Så som när vi för ett par år sedan förklarade hela EU som en HBTQ-frihetszon som ett svar på när flera polska kommuner förklarade sig som ”HBTQ-fria zoner”. Men det behövs också konkret lagstiftning. Exempelvis genom EU:s nya lag om att erkänna föräldraskap i hela EU som (C) varit med och förhandlat. Är man förälder i ett EU-land, är man det i alla. Vi vill också att hatbrott mot HBTQI+personer erkänns som ett gränsöverskridande brott i hela unionen. Idag kan någon sitta i ett EU-land och spy hat över folk i andra EU-länder på internet och sociala medier. Detta måste EU bemöta och mota hatet.
I Ungern har infört lagar som uttryckligen diskriminerar homo-bisexuella och transpersoner. EU-kommissionen har med en majoritet av medlemsländerna, bland annat Sverige, bakom sig stämt Ungern inför EU-domstolen för brott mot EU-stadgan och inlett ett artikel 7-förfarande. Ger du ditt stöd till EUs agerande för att påverka Ungern? Hur långt menar du att EU kan gå för att förmå Ungern att avskaffa de diskriminerande lagarna.
– Centerpartiet stöttar EU:s agerande fullt ut. Vi har under många år drivit på för att denna process skulle inledas. Tills slut fick äntligen Kommissionen tummen ur. Vi tycker att det är ganska enkelt. EU ska fortsätta driva på tills dess att Ungern förbättrat sitt sätt att behandla HBTQI+-personer avsevärt, återställt rättsstatsprincipen och gjort landet till en demokrati igen. Tills dess ska man hålla tillbaka utbetalningar av EU-medel och fortsätta pressa landet att skärpa sig. HBTQI+-rättigheter är inget man kan välja bort. De är grundläggande och gäller för alla. Ytterst måste EU kunna utesluta länder som allvarligt och upprepat bryter mot EU:s grundläggande värderingar.
ILGA Europa, som arbetar för hbtqi+rättigheter, vill se ett nytt Generaldirektorat och en ny kommissionär med ansvar för Jämlikhet och Grundläggande rättigheter. Är det ett initiativ du vill stödja?
– Ja, det stöttar vi. I en tid då mänskliga rättigheter hotas mer än på länge, rättigheter vi förut trodde var givna, så kan vi inte bara vara defensiva. Vi måste också vara offensiva. Det kan vi vara exempelvis genom att inrätta ett sådant generaldirektorat och en kommissionär som jobbar med frågorna. Idag har vi ju en kommissionär som är ansvarig för jämlikhet, Helena Dalli, men det behövs en tyngre portfölj. Vi tycker att förslaget är bra.
Kommissionen har presenterat två förslag för att stärka likabehandlingsorganen och ta fram minimikrav för likabehandlingsorgan i medlemsländerna. Dels krav på likabehandling av och lika möjligheter för kvinnor och män i fråga om anställning och yrke. Dels om likabehandling när det gäller anställning och yrke liksom vid tillhandahållande av varor och tjänster bland annat baserat på sexuella läggning. Hur ser du på gemensamma minimikrav och att stärka likabehandlingsorganen i EU och dess medlemsstater?
– Centerpartiet har jobbat aktivt med frågan om EU-gemensamma standarder för jämlikhetsorgan. Det är viktigt att det finns en gemensam miniminivå för skydd mot diskriminering i hela EU, att jämlikhetsorganen är oberoende och har tillräckligt med resurser för att hjälpa offer för diskriminering. Med det sagt så är det också självklart för oss att försvara den svenska arbetsmarknadsmodellen där arbetsgivare och arbetstagare löser tvister om t ex diskriminering utanför domstol.
I några av de länder som vill ansöka om medlemskap i EU liksom några som är godkända ansökarländer diskuteras olika former av begränsningar för hbtqi+personer och organisationer. Hur tycker du att EU skall reagera på initiativ som begränsar hbtqi+personers yttrande- och mötesfrihet?
– Precis som med Ungern så tycker vi att det är glasklart vad som gäller här. EU är ingen meny där man kan välja att ta del av EU-medel och inre marknaden men samtidigt diskriminera sina medborgare på grunder såsom sexuell läggning. Man kan inte äta kakan och behålla den. Man måste se till att HBTQI+ personers rättigheter skyddas och upprätthålls både innan och efter att man har gått med.
Samkönade föräldrapar erkänns inte av alla EU-länder vilket innebär en begränsning i rörelsefrihet och skapar problem för föräldrar och barn. Nu diskuteras en föräldraskapsförordning inom EU. Hur vill du säkerställa att familjer med samkönade föräldrar och deras barn inte diskrimineras?
– Centerpartiet har varit med och förhandlat denna förordning. Vi står helt bakom den och tycker att det är helt bisarrt och rent ut sagt upprörande att samkönade föräldraskap inte erkänns i alla EU-länder. Rent konkret har det lett till att barn i vissa fall nästan blivit statslösa, bara för att vissa bakåtsträvande medlemsländer vägrar utfärda ett födelsebevis åt ett barn med föräldrar av samma kön, för att barnet ska kunna få medborgarskap. Kommande mandatperiod kommer vi att driva på för att fortsätta förhandlingarna och få lagen på plats så fort det går. Rätten att flytta och bosätta sig i andra EU-länder gäller inte bara för heterosexuella, den gäller för alla EU-medborgare. Oavsett vem man är och ens bakgrund.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!