Försöken att stoppa den så kallade anti-homolagen i Uganda stötte på patrull när landets författningsdomstol under onsdagen kom med sitt enhälliga utslag.
Några delar av lagen anses strida mot Ugandas grundlagar, men dödsstraff för samkönade frivilliga relationer kvarstår.
Det som domstolen anser bryter mot grundlagarna är att det skall vara brottsligt att hyra eller låna ut lokaler i syfte att ”utöva homosexualitet”. Angiveriklausulen, dvs att det är olagligt att inte anmäla misstänka homosexuella, tas också bort.
– Hbtq-personer i Uganda är värda att skyddas med lika lagliga rättigheter så att delvis ogiltigförklara denna lag räcker inte, kommenterar OutRight Internationals Maria Sjödin i ett pressmeddelande.
Frank Mugisha, som under många år med bland annat stöd av svenska RFSL och Regnbågsfonden arbetat med påverkan och genom juridiska medel stoppa anti-homolagen noterar besviket att hans hemland ”upprätthåller en av världens mest extrema anti-hbtqi-lagar i världen”.
– Medan vi respekterar domstolen så är vi kraftfullt oense med dess slutsatser och den grund som de baseras på, kommenterade advokaten Nicholas Opiyo från organisationen Chapter Four Uganda. Vi vände oss till domstolen i förväntan om att den skulle tillämpa lagen till försvar för mänskliga rättigheter och inte stödja sig på allmänna känslor och vaga argument om kulturella värden,”
”Livet för Ugandas LGBTQ-personer är nu ytterligare i fara på grund av domstolens beslut”, konstateras i pressmeddelandet från de organisationer som försökt få anti-homolagen avskaffas.
I uttalandet konstateras att Uganda nu behåller de anti-homosexuella lagar som infördes under kolonialtiden. ”Mozambique, Botswana, Seychellerna, Mauritius, Gabon, Kap Verde, Sydafrika och Angola har erkänt dessa lagar som kvarlevor från det koloniala styret”, skriver de.
Anti-homolagen har, rapporteras i uttalandet, lett till statligt sanktionerad häxjakt. Det rapporteras om 180 fall av vräkningar, 18 fall av påtvingade undersökning av anus, 176 fall av tortyr, 159 fall av brott mot rätten till likställdhet och frihet från diskriminering och i 102 fall har de utsatta för hatbrott tvingats söka sjukhusvård.
– Domslutet är fel och beklagligt, säger Mugisha i uttalandet. Ugandas grundlagar skyddar alla medborgare, likvärdigt. Vi fortsätter kräva att dessa lagar avskaffas. Vi vänder oss till alla regeringar, FN-partners och multilaterala institutioner som som Världsbanken och Globala fonden mot aids att intensifiera sina krav på att denna lag skall avskaffas eftersom den är diskriminerande. Detta beslut bör leda till ytterligare restriktioner för ekonomiska stöd till Uganda. Ingen givare skall finansiera anti-hbtq-hat och brott mot de mänskliga rättigheterna.
USAs utrikesminister Antony J. Blinken reagerade omedelbart på nyheten och so att landet är ”bekymrade över rapporterna om kränkningar va mänskliga rättigheter i Uganda, inkluderat de riktade mot hbtqi+samhället.”
Sverige upphörde 2014 med att ge ekonomiskt stöd till den ugandiska staten som resultat av att anti-homolagen då infördes men senare fick bakläxa av författningstionsdomstolen. Stöd ges fortfarande men till tidningen Ottar sa Biståndsminister Johan Forssell (M) i somras att Sverige är ”djupt engagerad i landet” och att organisationer som ger stöd till hbtqi-personer fortsatt får stöd.
Uppdaterad 2024-04-05
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!