Det hela började med ett brev till Kishwer Falkner, ordförande i kommissionen för jämställdhet och mänskliga rättigheter i Storbritannien. Brevet skrevs av Kemi Badenoch som är minister för kvinnor och jämlikhet. I brevet bads Falkner att överväga den nuvarande Equality Act-lagen för att bland annat skydda cis-kvinnors “safe space”.
The Equality Act från 2010 innehåller nio karaktärsdrag som är olagliga att diskriminera någon för, som till exempel ålder, ras, kön och könstillhörighet. Ändringen som nu är på tal är alltså att kön endast innebär det kroppsligt födda könet och inte vald könstillhörighet.
I Storbritannien just nu så gäller The Gender Recognition Act, som har funnits i landet sedan 2004. Lagen innebär att de över 18 år kan byta sitt juridiska kön och att detta i samhället ska tolkas som det biologiska, kroppsliga könet. När personen ansöker om att byta könstillhörighet så får hen ett ”Gender Recognition Certificat”.
Men den föreslagna lagändringen skulle göra certifikatet värdelöst.
Helt plötsligt skulle transpersoner inte vara välkomna på könsbundna platser, och om du är transkvinna så är ditt juridiska kön fortfarande man, eftersom du kroppsligt föddes till det. Personer kan alltså bli nekad att besöka damtoalett, dam-omklädningsrum, träna med kvinnliga lag eller vårdas på kvinnoavdelningar. Samma gäller för transmän och deras motpart.
Det här har öppnat för debatter om diskrimineringen mot transpersoner och att de, om lagen ändras, skulle stå utan skydd i samhället.
– Transpersoner verkar inte längre vara människor i deras (parlamentets) ögon. Vår smärta och vår kamp verkar vara irrelevant, säger trans- och feminismaktivisten Katy Montgomerie till Pinknews.
Än så länge är detta bara ett råd från Badenoch, men parlamentet överväger att debattera ämnen vars namninsamling överskrider 100 000 namn. Namninsamlingen för att ändra Equality Act, har i stunden cirka 107 700 namn.
Men det kommer inte bli utan motstånd. Flera transaktivister har uttalat sig och hävdar att till exempel förövare inte behöver ett certifikat för att ta sig in i bland annat omklädningsrum. Andra som har uttalat sitt missnöje är bland annat organisationen Stonewall, som har pekat på att the Equality Act har varit viktigt för att undvika diskrimineringen på arbets- och offentliga platser.
Uppdaterad 2023-04-12
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!