English below

”Varje dag som läggs till i Islamiska republikens liv, dras en dag från vårt, det iranska folkets, liv.” Så sa Raha Ajodani i en video som publicerades på hennes sociala medier när protesterna mot regimen i Iran var som störst.

Video:

Den 17-årige transgenderaktivisten greps i december för att ha protesterat mot den islamiska republiken och släpptes nyligen mot borgen. Hon väntar på att bli kallad till domstolen.

Raha Ajodani började som politisk och människorättsaktivist när hon bara var 15. Hon har tillsammans med andra politiska och människorättsaktivister öppet kritiserat regimen, men med en skillnad; Vid varje offentligt framträdande eller inlägg på sociala medier, har hon nämnt det elände som hbtqi-samhället går igenom under de nuvarande härskarna i Iran.

Efter den islamiska revolutionen 1979 kriminaliserades homosexualitet och bestraffas med döden.

På 1980-talet utfärdade den dåvarande högsta ledaren för den islamiska regimen, Ayatollah Khomeini, en fatwa om att ”könsbyteoperationer från man till kvinna och vice versa är tillåten vid behov och med godkännande av en läkare”.

Men regimen vänder denna fatwa mot hbtqi-samhället. Islamiska republiken erbjuder ”könsbyte” som en ”måste”-behandling, inte bara för människor som identifierar sig som transpersoner utan även för homosexuella. Antalet könsbytesoperationer i Iran är känt för att vara högre än i länder där människor fritt kan välja hur de vill leva. Enligt människorättsgrupper är siffrorna till och med högre under vissa år än i länder som Thailand, som har rykte om att erbjuda könskorigering till internationella kunder.

Raha Ajodani, identifierad som en transkvinna, vägrade att gå igenom regimens så kallade ”könsbytesplan” för att protestera mot den bakåtsträvande strategin. Raha vägrade att få ett ”könserkännandecertifikat” från myndigheterna eftersom hon menar att ”den förödmjukande process som så småningom skulle identifiera henne som en ‘sjuk person’ strider mot transpersoners värdighet och mänsklig värdighet”. ”Regeringar har inte rätt att bekräfta medborgarnas kön. Det är vårt personliga val”, sa hon i en video på sociala medier.

Den 17-åriga aktivisten greps först sommaren 2022 för sin ständiga öppna kritik av diskrimineringen hon och andra hbtqi-personer utsätts för men släpptes efter några veckor. Hon är fortfarande identifierad som en man på sitt ID-kort, så hon hölls i förvar på avdelningar för män i det ökända Evin-fängelset i Teheran.

”Vi vet inte vad som hände henne, hon ville inte prata om det när hon kom ut,” berättar en källa som står henne nära. ”Men hon var stark nog att fortsätta kampen”.

I en video som publicerades på hennes sociala medier sa hon att hon ”stod emot att begå självmord” för att kunna kämpa för kommande generationer.

 

Kort efter att hon släpptes från fängelset i höstas så utbröt protesterna för kvinnans liv frihet över hela landet. Raha avbröt sina övriga aktiviteter och postade dagliga videor på den blockerade sociala medieplattformen Instagram, med en ”Nej till Islamiska Republiken”-banner.

Hon uppmuntrade hbtqi-samhället att delta i protesterna. Hon sågs delta i gatuprotester vilket ledde till att hon återigen greps i december.

Detta är första gången i Irans historia som hbtqi-samhället öppet går ut på gatorna för att protestera mot den islamiska republiken Iran. Protester som utbröt i september 2022 efter att Mahsa Amini, en ung kurdisk-iransk kvinna dog i moralpolisens förvar. Hon greps för att ha inte ha följt den strikta islamiska klädkoden för kvinnor. Hennes död ledde till månader av antiregimprotester över hela Iran. Enligt iranska människorättsgrupper har mer än 500 människor, inklusive 51 små barn, dödats. Iranska människorättsaktivister säger dock att dödssiffran är högre eftersom det är svårt att räkna offer utanför landet. Tusentals har gripits och över 50 personer har dömts till döden. Minst fyra av dem har avrättats under de senaste veckorna.

Det finns rapporter om ständig tortyr av de som fängslats.

”Efter att hon arresterades överfördes Raha till ett ungdomsfängelse, men hon hölls återigen på en manlig avdelning”, säger en källa till Radio Ranginkaman. ”Hon var under hård press redan när hon greps för första gången, och den här andra omgången vet vi inte vad som kommer hända”, tillade källan.

Även om det i januari rapporterades att Raha släpptes mot borgen tills hon skall infinna sig hos domstolen, antas det att Raha potentiellt kan riskera upp till 15 års fängelse.

Källor berättar för Radio Ranginkaman att många andra hbtqi-demonstranter har fängslats, men de har nått ut i nyhetsströmmen.

Besök radioranginkaman.org

Mer om Regnbågsfondens samarbete med Radio Ranginkaman