I en aktion i Paris natten till fredag smetade en grupp kvinnor från den ”feministiska och intersektionella” organisationen Les Grenades ned minnesplaketten över författaren och homokämpen Guy Hocquenghem, med röd färg. På Twitter skrev de att han ”var en författare som ursäktade pedofili. Han har samarbetat med författaren och pedokriminella Matzneff. En plakett sattes upp till hans ära i januari på rue de Plaisance. Les Grenades häpnade. Borgmästaren tog ner plaketten”.
Hocquenghem var på 70-talet som enda man med i bildandet av vänsterfeministiska gruppen Front homosexuel d’action révolutionnaire (FHAR), på svenska den revolutionära homosexuella fronten. Minnesplaketten sattes upp i januari i ett hus där han bodde mellan 1973 till 1977. Plaketten uppmärksammar hans engagemang för homosexuell frigörelse genom sina böcker och sina texter men även aktivism under 70-talen.
Hocquenghem hade en central roll i de teoretiska debatterna om homo och queer identitet och homokampens strategier i samband med att boken Le Désir homosexuel (Det homosexuella begäret) släpptes 1972. I boken liksom under debatten på 70-talet försvarade Hocquenghem pedofili. Under 80-talet gjorde han sig även känd för att uppmana homosexuella att inte använda kondom trots hiv och aids och han bytte mot slutet av sin levnad från att vara radikalt vänsterinriktad till att under 80-talet kritisera vänster för att vara politiskt korrekt. Hocquenghem avled 1988 i sviterna av immunbristsjukdomen aids.
– Jag menar att staden Paris gjorde att misstag genom sin brist på kunskap om historien. Var och en som har någon uns av detta vet att Guy Hocquenghem försvarade pedofili, säger sociologen och författaren Frédéric Martel till franska gaytidningen Tetû. Staden kunde istället för en minnesplakett över honom t.ex ha uppmärksammat FHAR utan att behöva lyfta personen Hocquenghem.
Att Paris bara några månader efter att plaketten sattes upp nu tog ned den kan ses i ljuset av debatten om författaren Gabriel Matzneff vars sexuella övergrepp på barn han själv skrivit om i flera i Frankrike hyllade böcker. Trots de väl kända och dokumenterade övergreppen så var det först i februari i år som franska åklagare startade en förundersökning av författarens sexuella handlingar gentemot barn. Detta efter att ett av hans offer, Vanessa Springora, i slutet av förra året gav ut en bok om sina upplevelser som en av de flickor Matzneff begick övergrepp mot.
Guy Hocquenghem samarbetade med Matzneff, bland annat 1979 när en text till förvar för pedofili publicerades i tidningen Recherches. Guy Hocquenghem var tre år tidigare tillsammans med filosofen och homoaktivisten René Schérer redaktörer för en utgåva av samma tidning helt ägnad åt att diskutera och försvara pedofili.
Trots att Frédéric Martel kritiserar valet att sätta upp en minnestavla över Hocquenghem kritiserar han även att den nu tagits ned.
– Lika mycket som att jag tycker det var fel att sätta upp plaketten, tycker jag det är skandalöst att ta ner den, säger han i Tetû. Förhoppningsvis har de som nu har hand om plaketten gjort färre misstag i sitt liv än andra, men ingen är perfekt. Om vi ger oss in i den där spiralen av att rensa ut statyer så kommer ingen finnas kvar. Skall vi riva statyerna av Rousseau eftersom han övergav sina barn? Eller Adolphe Thiers på grund av hans syn på kolonierna? Och varför inte de Gaulle?
Planer på att hylla en annan välkänd kämpe för homosexuella rättigheter skapade het debatt i Köpenhamn 2013. Då ville staden döpa om torget utanför Oscar Bar, vid sidan om Rådhuset, efter Axel Agil. Men när den danska banken Spar Nord, med kontor vid torget, uppmärksammat att Axgil varit medlem i den danska organisationen Pædofilgruppen, så ströks kopplingen till Axgil och platsen fick istället namnet Regnbuepladsen.
Uppdaterad 2020-09-07
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!