Folkhälsomyndigheten släppte idag en rapport om ungas relationer och sexliv. 9 444 ungdomar mellan 16 och 29 år har valt att svara på en enkät som nått ut till ca 40 000 personer.

Allmänt visar svaren att de allra flesta ungdomar är nöjda med sitt sexliv och njöt vid det senaste sextillfället. Svaren visar dock att många unga utsätts för olika. former av sexuellt våld, där det är tjejerna som är mest utsatta.

– Sexuellt våld och övergrepp i samband med sex är aldrig acceptabelt. Många, framför allt tjejer, har utsatts. Samtidigt har många killar svårt att förstå när någon faktiskt vill ha sex med dem. Dessa siffror är djupt oroande, säger RFSL-Ungdoms ordförande Elias Fjellander i en kommentar.

När det handlar om hedersförtryck svarar 11% att de har eller har haft ett krav på sig att endast ha en relation med någon av ett annat kön än det egna. Det är ungefär samma andel som anger att det finns krav i familjen på att partnern skall ha samma etniska, kulturella eller religiösa bakgrund som ens familj. Och 7% av de som inte är heterosexuella svarar att de utsatts för påtryckningar, hot eller våld från familj eller släkt för att de skall ändra sin sexuella identitet.

– Hbtqi-personer är särskilt utsatta när vuxnas normer och förväntningar begränsar deras frihet. Samhället måste bli bättre på att upptäcka när något är fel – och omvändelseförsök måste kriminaliseras nu, kräver Elias Fjellander.

Rent allmän välkomnar Fjellander rapporten och kallar den ”en viktig kartläggning av ungas hälsa, relationer och sexliv.”

I undersökningen definierar sig 77% av de svarande som heterosexuella. Av killarna är det 84% som gör det, medan det är 73% av tjejerna som uppger sig vara heterosexuella. De som inte definierar sig som heterosexuella anger huvudsakligen bisexuell som sexuell identitet. 12% av tjejerna och 4% av killarna svara detta. Homosexuella är det 3% av killarna som svarar och 2% av tjejerna, Begreppet pansexuell används som alternativ och det är 2% av tjejerna och 1% av killarna som anger denna identitet medan 1% av både killar och tjejer anger asexuell.

Dessutom anger 5% av tjejerna och 4% av killarna att de inte vill kategorisera sig och lika stor andel svarar ”vet inte”.

Rapporten har svårt att ge generella svar när det handlar om personer med annan könsidentitet än tjej eller kille. I rapporten är det 1% som kallar sig icke-binära och 1% som inte vill välja könstillhörighet. 2% av de svarande har eller har haft en transerfarenhet.

Att öppenhet fortfarande är känslig för de som inte har en heterosexuell identitet framkommer av svaren. 47% av dessa svarar att de är så öppna som de vill vara, bland unga med andra könsidentiteter är det 39% som svarar så. 11 procent bland tjejerna och 18% bland killarna säger att de inte är så öppna med sin identitet som de vill vara. Av de med andra könsidentiteter är andelen 23%.

–Unga får inte den kunskap de behöver, och vuxenvärlden tar inte sitt ansvar för att prata om dessa frågor i tillräcklig utsträckning, säger Elias Fjellander och menar att skolan misslyckas med att undervisa om hbtqi.
– RFSL Ungdom vill därför att MUCF och Skolverket får i uppdrag att ta fram ett kunskapsstöd för skolan – både för undervisning om hbtqi och bemötande av unga hbtqi-personer.

7% av de svarande säger att de blivit diskriminerade eller särbehandlade på grund av sin sexuella läggning eller identitet. Motsvarande för etnisk tillhörighet är 9%, könsidentitet/uttryck 4%. De unga som angett andra könsidentiteter än tjej eller kille angav i högre grad att de blivit särbehandlade eller upplevt diskriminering se senaste 6 månaderna.

Av de svarande med annan könsidentitet angav 11% att de fått ersättning för sex. Det är dock färre än 30 svarande så underlaget är litet. Men motsvarande är tydligt högre än för tjejer, 4%, och killar 2%.

Elias Fjellander avslutar sina kommentarer till Folkhälsoinstitutets rapport med att säga att ”civilsamhället, inklusive RFSL Ungdom, spelar en avgörande roll i att fånga upp ungas frågor och oro kring relationer och sex.”

– Vi måste få bättre förutsättningar att erbjuda det stödet, säger Fjellander till QX.