Även i Sverige är det böcker med hbtqi-tema som utsätts för försök att tas bort eller begränsa utlåningen av från föräldrar och påtryckningsgrupper.

test before panorama-article
test after panorama-article
test before 2
test before insider-article
test after insider-article
test before 2

Det konstateras efter att Dawit Isaak-biblioteket, Svensk biblioteksförening och Svenska Pen förra våren startade en digital tjänst i syfte att kartlägga påverkansförsök riktade mot bibliotek.

Ett exempel som väckt uppmärksamhet i Biblioteksbladet är att serieboken Gender Queer, som uppfattats som kontroversiell i USA, efter påtryckningar från föräldrar nu inte längre lånas ut till yngre elever på biblioteket i en skola i Norrköping med klasserna 4 till 9.

Serieboken Gender Queer, som ges ut av Cobolt Förlag i Sverige, är en självbiografisk berättelse av amerikanska Maia Kobabe. En berättelse om att vara ung och ickebinär,  fundera över sin könsidentitet och vem en blir förälskad i, funderingar kring sexualitet och kroppen och att hitta ett sammanhang med andra hbtqi-ungdomar.

Innehållet retade upp en förälder som krävde att boken skulle tas bort från skolbiblioteket. Detta fick, berättar bibliotekarien Susanne Köhler som arbetade på skolan, rektorn att vilja ha en åldersbegränsning för att låna boken.

– När det hände blev jag nervös. Gjorde jag fel när jag lånade ut den här boken, undrar Susanne Köhler i intervjun med Biblioteksbladet.

Svenska Pen berättar att de fått in 18 händelser som de betraktar som otillbörlig påverkan riktade mot bibliotek. Bland annat berättas att personer med kameror dykt upp på Björkhagens bibliotek för att filma personal medan de frågar om barnböcker som har ett innehåll som lyfter transidentiteter. Det är också, berättar Svenska Pen, just böcker där frågor kring transidentitet liksom att vara homo- bi eller växa upp i en regnbågsfamilj som lett till flest försök till påverkan.

Enligt rapporten har hälften av de påverkanskampanjer som utförts lett till att specifika böcker tagits bort från hyllorna liksom att fler säkerhetsåtgärder vidtagits. I ett fall har polisanmälan gjorts.

Och så att Gender Queer endast lånas ut till äldre elever.

– Det är ett relativt litet svarsunderlag, men det är oroväckande att hälften av de anmälda påverkansförsöken lett till åtgärd på biblioteken. Det är på bibliotek och skolor som vi ser att nya hot mot yttrandefriheten spelas ut i Sverige idag och därför är det så viktigt att stötta och stärka bibliotekarierna i deras profession. Vi kommer att fortsätta följa påverkan på biblioteken noga, säger Svenska PEN:s ordförande Kerstin Almegård om resultatet.

Händelsen har även fått RFSL Ungdom att tala om censur.

– RFSL Ungdom ser med oro på hur censur av hbtqi-litteratur kryper in i Sverige, skriver organisationens ordförande Elias Fjellander via Instagram.

– Barn har rätt att läsa vad de vill. Yttrandefrihet gäller alla. Censur hör inte hemma i en demokrati, skriver Fjellander vidare och kräver att bibliotek, skolor och det svenska samhället skall ”stå upp för den fria litteraturen”.

Länk till informationen om insamlingsformuläret.