Som en pendang till veckans början, då USAs nytillträdde president Donald Trump skrev under den ena presidentordern efter den andra som avskaffade DEI-program, dvs arbete för inkludering och mångfald och allt arbete för att stärka hbtqi-personers rättigheter och trygghet i USA, presenterade den svenska regeringen, via jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), civilminister Erik Slottner (KD) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) sin handlingsplan för ”hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter” med rubriken ”Stolt och trygg”.
Den tidigare handlingsplanen gick ut redan med 2023 och från hbtqi-rörelsens sida hade man hoppats på att den skulle komma redan förra året.
– Men bättre sent än aldrig, säger RFSL:s förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala till QX kort efter att planen presenterats.
– Det positiva är att det nu finns en handlingsplan som tar sikte på flera viktiga områden, konstaterar han och lyfter speciellt fokus på unga hbtqi-personer och att trygghet på arbetsplatsen nu hamnar i fokus.
– Precis som i stadsmiljö och inom skola och utbildning så skall arbetsplatsen vara trygg och inkluderande för alla, inte minste eftersom vi spenderar så mycket tid där, säger han och sammanfattar med att säga att ”en handlingsplan blir särskilt viktigt i dessa tider när vi ser så mycket hbtqi-fientlighet och hatbrott.”
– Men, lägger han till. Vi vill gärna se skarpare skrivningar om förbud mot omvändelseförsök. Och jag hoppas att denna handlingsplan leder till att Sverige även vill leva upp till de internationella åtaganden man har kring frågor om mänskliga rättigheter för alla, även hbtqi-personer.
Just det internationella frågorna, utöver EU-perspektiv, ingår inte i handlingsplanen.
Paulina Brandberg, jämställdhets- och arbetslivsminister inledde presentationen vid dagens presskonferens med att säga att regeringen vill att Sverige ”skall vara ett land där alla kan leva sitt liv i frihet och trygghet oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.”
– Vi måste se till att hela tiden vara på tå i dessa frågor. Arbetet måste fortsätta varje dag och det behöver ske strategiskt, långsiktigt och systematiskt.
Handlingsplanen innebär rent praktiskt bland annat att två nya myndigheter, Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap blir så kallade hbtqi-strategiska myndigheter. Därmed är det idag 13 myndigheter som har ett uttalat uppdrag att arbeta strategiskt med förbättringar av hbtqi-personers livsvillkor.
Även detta välkomnar RFSL:s förbundsordförande, men säger sig sakna regeringens ansvar för att ge myndigheterna rätt resurser så det verkligen kan utföra sitt strategiska hbtqi-arbete.
I planen, som löper till 2027, är fokusområden som regeringen vill, förutom arbetsmiljö och ungdomar, lägga fokus på arbete mot våld, diskriminering och kränkningar där en inledande del av arbetet kommer bestå i att skaffa sig en tydligare bild av hur dessa ser ut, framför allt i den digitala miljön.
– Barn och unga är otroligt utsatta för kränkningar och desinformation över lag, konstaterar Erik Slottner. Den här frågan är oerhört viktigt att hålla koll på där det också sprids kränkande ord och kränkande budskap i den digitala miljön. Det förekommer illavarslande saker som behöver komma ut.
Arbetet med att kartlägga hbtqi-fientlighet, som inte sällan påpekades det kommer från internationella miljöer, skall kartläggas av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
Även frågor kring hälsa, vård och sociala tjänster, äldre, familjelivet, kulturen och det civila samhället där bidragen till hbtqi-organisationer kommer att ökas.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!