I går kommenterade Posithiva Gruppens verksamhetschef Daniel Suarez regeringens budgetproposition och uttryckte en oro för att anslagen till förebyggande insatser mot hiv/aids minskas.

Även RFSLs förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala känner en oro över de delar av budgeten som påverkar hbtqi-frågor. I budgeten tas frågan om en ny hbtqi-handlingsplan upp. En plan som skall löpa fram till 2027. Men det är först 2027 som det ges extra pengar till att motverka diskriminering och stärka hbtqi+personers situation i samhället.

– Hbtqi-satsningarna lyser med sin frånvaro i budgeten för 2025, säger han. Nu behövs en ambitiös hbtqi-handlingsplan. Det är allvarligt att anslagen för förebyggande arbete mot hiv minskar eftersom det arbetet behövs.

En stor del av RFSLs verksamhet är inriktad på internationellt arbete som i huvudsak finansieras av statliga biståndsmedel som går via bland annat SIDA och en rad så kallade Strategiska partnerorganisationer. Regeringen har sedan tidigare aviserat att det är stora förändringar på gång i hur biståndet skall fördelas. Svenska civilsamhällesorganisationer, inkluderat RFSL, har uttryckt stor oro dels över att tydliga besked om hur regeringen vill fördela biståndet saknas och dels vilken roll organisationerna kommer få framöver. I budgetens avsnitt om biståndet framkommer att det minskas om två år. Det, säger Sidlund Ponkala, är ”allvarligt”.

– Sverige har en viktig roll att spela i världen, fortsätter han. Regeringen annonserar att biståndet via det civila samhället ska öka, vilket är välkommet eftersom det civila samhället oftast har nätverk och möjligheter att verka även i svåra kontexter. Men den omläggning som sker av biståndet nu riskerar att slå undan benen för Sveriges globala arbete för hbtqi-personers mänskliga rättigheter, det kan omöjligt vara ambitionen från regeringen. Nu blir det upp till bevis för nya biståndsministern Benjamin Dousa, att visa om han vill att Sverige ska försvara de som försvarar friheten.