Överraskningen blev stor bland politiska kommentatorer när utrikesminister och Malmösonen Tobias Billström i onsdags via plattformen X lät meddela att han lämnar sin post och sin riksdagsplats.
I 25 år, berättar han, har han haft ”många olika roller” i politiken och av dem 10 år som statsråd. Han var migrationsminister när Fredrik Reinfeldt var statsminister och en kort tid även arbetsmarknadsminister och har sedan 2022 varit utrikesminister. En post där han varit med om det snåriga arbetet med att lotsa Sverige in i NATO, Rysslands senaste aggression och invasion av Ryssland och nu konflikten i Mellanöstern.
Inte lika känt är att han redan 2006, då han var migrationsminister och var öppet bisexuell och bland annat var på omslaget av QX tillsammans med Centerpartiets Andreas Carlgren som då var miljöminister.
I intervjun som görs när han är 32 år gammal får vi veta att han är delbo min sin flickvän och att han kom ut som bisexuell 2002. Han ingick 2003 i riksdagens dåvarande HBT-grupp och debatterade då i QX om debatten kring Fredrik Reinfeldts tal på Stockholm Pride som möttes av kritik från liberalt och vänster-håll.
Samma år uppstod turbulens kring dåvarande utrikesminister Jan O. Karlsson (s) som i samband med ett möte med biståndsorganet SIDA där hbt-frågor dök upp mumlade, medan mikrofonen var på: ”Nu får det väl vara slut med alla bögfrågor”. Tobias Billström var arg och kommenterade i QX:
– Det är upprörande att den person som är ansvarig för vår utrikespolitik helt saknar omdöme. Jan O Karlssons nedsättande kommentarer om homosexuella gör honom direkt olämplig som statsråd. En framgångsrik antidiskrimineringspolitik bör börja i den egna farstun!
2007 deltog han i firandet av Pride i Riga, under en tid då Pride-parader mötte tufft motstånd. Så tufft motstånd att paraden endast kunde genomföras genom att gå runt inne i en park. Billströms medverkan bidrog dock till att säkerheten för de övriga deltagarna stärktes.
Han har sedan dess varit med vid flera evenemang i samband med firandet av Pride i bland annat Malmö och i Stockholm.
I intervjun med QX 2006 säger han att det ”känns bra” att vara första statsrådet som är öppet bisexuell. ”Jag ser det som en bonus att jag bär de här erfarenheterna, men jag är Tobias, inte det bisexuella alibit i regeringen. Han noterar även att han ofta beskrivs som homosexuell och konstaterar att både heterovärlden och H(B)T-världen har svårt att förhålla sig till bisexualitet. ”Bisexualitet kan vara många olika saker. Det kan vara en överbryggningsfas, men det kan också vara en känsla som man känner sig tillfreds med. För mig är det så, jag tycker det är bra att jag kan ha känslor både för män och för kvinnor”. I intervjun beskriver han sig som monogam och en person som gillar att dansa. Och så säger han att han i SvTs dåvarande programserie ”Böglobbyn” saknade inslag om ”falukorvsbögen”.
”Bögen som inte bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö”, förklarar han. ”Han vill bo tryggt och säkert där han bor med sin partner.”
Efter att han varit förste vice talman mellan 2014 och 2017 blev han gruppledare för moderaternas riksdagsgrupp innan han den 18 oktober 2022 blev utrikesminister.
Idag har Billström gift sig med sin tidigare flickvän och de har barn ihop.
Från Öppna moderater säger nuvarande förbundsordföranden Tobias Björk och företrädaren Fredrik Saweståhl att ”Tobias Billström har både här hemma och internationellt varit en stark röst för hbtq-frågorna.”
”Han har bland annat suttit i ledningen för Öppna Moderater en gång i tiden. Både som minister och som riksdagsledamot har han lyft fram våra frågor och att han som utrikesminister gjort det har gett Sverige en stark röst för hbtq-rättigheter. Han har också spelat roll i vår europeiska partifamilj, EPP, där han tidigare ingick i högsta ledningen.”
Även RFSLs förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala noterar Billströms öppenhet.
– Tobias Billström har brutit mark som en av de första öppna hbtqi-personer på en ministerpost. Det blir intressant att se vem som blir hans efterträdare och vi hoppas att den nya ministern ser vikten av att lyfta hbtqi-frågor inom utrikespolitiken, säger han till QX.
Uppdaterad 2024-09-10
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!