Kort efter att en lokalpolitiker från Kristdemokraterna i december 2021 uppmanat föräldrar i Korpilombolo att inte släppa iväg sina barn till skolan då regnbågsföreställningen Lust visades på Gårdbyskolan, valde paret Eva Rova och Per Johansson i Sattajärvi att hissa regnbågsflaggan.
I en intervju i NSD.se berättar de att de hissat flaggan för att ära Pers lillebror Stefan som väldigt ung valde att flytta från Pajala bort från de fördomar han då utsatts för. Han valde att flytta till Stockholm.
I en insändare till NSD.se skrev Per Johansson om sin lillebror, som kom ut som 15-åring när de två badade bastu tillsammans i föräldrahemmet i Sattajärvi. Stefan berättade för storebror om mobbningen han fått utstå för och att han planerade att flytta från byn snarast möjligt för sin egen men även för föräldrarnas skull.
Per Johansson skriver i insändaren apropå KD-politikerns uppmaning till föräldrarna att han själv är kristen, ”men förtryck är förtryck oavsett det sker med hänvisning till urgamla och fördomsfulla citat ur Bibeln eller Koranen, och man måste känna igen det.”
Per berättar vidare i insändaren: ”Stefan for som väldigt ung till Stockholm, han utbildade sig och fick ett jobb där han tog hand om psykiskt sjuka människor. Han hittade en kärlek, odlade sina intressen, bland mycket annat var han aktivt kristen – kort sagt han fick ett liv. Men sen kom virussjukdomen HIV. Knappt 30 år gammal avled han 1990. Och så kom det nya svavelosande fördömanden. Om att det var Guds straff och rätt åt honom.”
För Stefan och Pers föräldrar blev det ”uppslitande och kaosartat”. Deras mamma ”höll ju nästan på att stryka med själv”, säger Eva till NSD.
KD-politikerns fördomsfulla uppmaning till föräldrar i Korpilombilo väckte därför upp gamla sår hos Per och Eva. Per skrev i insändaren:
”Nu kan man tycka att diskussionerna om barnen i Pajala, Sattajärvi och Korpilombolo ska se en teaterpjäs eller inte är en struntsak i periferin. Men så är det inte. Det är frågan om hur vi ska hålla ihop det här landet. Vi måste komma tillrätta med allt från analfabetism och låg bildningsnivå, segregation och rasism, diverse ålderdomliga och fördomsfulla religionsuppfattningar, till kvinnofientliga hederskulturer. Då gäller det att ledande politiker och tjänstemän är knivskarpt tydliga och försvarar mänskliga rättigheter, och det gäller att vi alla tänker till för barnens bästa.”
Och i insändaren lägger han sorgset med hoppfullt till: ”Jag får inte tillbaks min älskade bror Stefan, men jag tänker att Stefan i sin himmel trots allt gläds över att människor även i Norrbotten numera kan leva öppet homosexuella, och att prideparader tågar också i hans hemkommun.”
Sedan 2022 har regnbågsflaggan varit hissad på tomten i Sattajärvi. För att ”hedra hans minne och visa att vi står upp för att alla har rätt till ett värdigt liv”, säger Per till NSDs utsände Niclas Petersson.
Där har den fått vara hissad tills en tidig morgon i maj då någon i skydd av mörkret kör in på deras tomt, upp till flaggstången och stjäl Prideflaggan.
Till NSD säger Eva Rova att det är en ”ondskefull handling” och att hon är ”fruktansvärt arg och ledsen”.
I insändaren från 2022 skriver Per: ”Min bror Stefan var inte sjuk. Han var inte kriminell. Han var min yngre bror som jag lärde köra traktor, som gillade musik och människor, men som tvingades iväg av en oförstående och fientlig omvärld.”
De har en ny regnbågsflagga som de hissat och som NSD visar i sin intervju med de två varmhjärtade hjältarna från Sattajärvi.
Tornedalen Pride arrangeras i Pajala den 5 – 6 juli. Här listar vi alla Pridefestivaler i Sverige i takt med att datum blir klara.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!