Vi står upp för att alla EUs medlemsstater ska genomföra reformer som likställer homo-, bisexuella och transpersoner med alla andra. Tidigare i år antogs för första gången i Europaparlamentet en resolution mot homofobi och diskriminering av hbt-personer. Rapporten stöddes av alla större partigrupper och självfallet av våra svenska moderater. Rapporten ställer krav på en handlingsplan från EUs sida för att motverka homofobi och diskriminering i medlemsstaterna – på samma sätt som EU redan idag har liknande planer inom andra områden som jämställdhet och etnicitet. Det är ett bra steg i rätt.
Vi vill nu särskilt lyfta fyra frågor inför valet till Europaparlamentet. För det första den fria rörligheten. För samkönade par kan den fria rörligheten vara inskränkt då rättigheter som gäller i ett land inte gäller i ett annat. Ett samkönat par som är gifta i Sverige är det inte i Italien, hur löser vi det. Upphör man att vara vårdnadshavare av sina barn om man reser till Irland, hur löser vi det. Vi menar att rättigheter måste erkännas ömsesidigt. Den fria rörligheten måste gälla även hbtq- personer.
För det andra diskriminering och hbt-rättigheter i hela EU. Läget för hbtq-personer skiljer sig åt mellan EUs 28 medlemsländer. Undersökningar visar att hbtq-personer i alla länder upplever diskriminering och homofobi olika utsträckning. Detta kan vi inte i längden acceptera. Respekten för hbt-personers rättigheter måste stärkas. EU måste lägga kraft bakom arbetet med en handlingsplan för att motverka homofobi och diskriminering i hela unionen.
För det tredje EU som hbt-aktör i världen. EU är en stark och viktig aktör inom utrikes- och biståndspolitiken. Det ger utmärkta möjligheter att agera för hbtq-personers rättigheter i delar av världen där dessa kränks. EU måste stå upp för alla människor lika rättigheter och aktivt visa att mänskliga rättigheter är hbt-rättigheter. I EUs närområde, i kandidatländer till EU och i resten av världen inte minst Afrika, Mellanöstern och Ryssland. Det handlar om tydliga påtryckningar som att se över, minska eller dra in bistånd och se över andra relationer.
För det fjärde vägar in i EU för förföljda hbtq-personer. I en rad länder utsätts hbtq-personer för förtryck och grova rättighetskränkningar. En del väljer att söka sig bort till en tryggare framtid i Europa. Då är det viktigt att de inte möts av murar och hinder utan att de får den möjlighet vi har att leva i frihet. En viktig del av den gemensamma asylpolitiken som utvecklas i EU måste vara att förföljda hbtq-personer ges goda möjligheter att finna en fristad.
Uppdaterad 2024-03-19
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!