I slutet på oktober kom ett oväntat pressmeddelande från Hbtq+Socialdemokrater (Hbtq+S) om att förbundsordförande Daniel Andersson lämnar styrelsen och avgår som ordförande. Ett internt meddelande skickades till medlemmarna om att han inte längre har ”den tid förbundet behöver”, vilket har skapat viss förvirring bland medlemmar och i lokalförbund.
Peter Frejhagen på Hbtq+S Östergötland berättar för QX att de blev ”lite chockade” i lokaldistriktet.
– Det var lite udda. Den ordinarie kongressen upplevde jag ajournerades för att vi inte hann med alla frågor, så kongressen hölls därför vid två tillfällen. Det var bara några veckor efter det andra tillfället i oktober som han valde att avgå, säger Frejhagen..
Daniel Andersson själv menar att han har fått förbundet på rätt spår, sedan han tillträdde 2019, och att Hbtq+S förtjänar en mer närvarande ordförande.
– Jag kände att förbundet var redo. Vi har ökat medlemsantalet mycket, flera nya distrikt har öppnat och den nya styrelsen är jätteengagerad, så det känns rätt, uppger Andersson.
Hur kommer det sig att du inte gick redan på kongressen?
– Det hade inte riktigt sjunkit in då. Jag ville se hur engagemanget hos de nya ledamöterna var och det är en sådan bra styrelse att det är helt otroligt. Så jag känner att det går att lämna nu.
Det har ingenting att göra med det QX har skrivit om, härskartekniker till exempel?
– Nej, nej, det där var så långsökt, det var en sådan främmande beskrivning av mig så det rörde mig inte i ryggen. Jag tycker att politiker ska känna efter lite oftare när det är dags att lämna. Jag sitter inte heller i riksdagen längre, utan är förste ersättare, så att jag inte är i Stockholm något mer bidrar ju.
I januari hålls en extrakongress där en ny ordförande ska väljas och den mest kända kandidaten är tidigare skolministern Lina Axelsson Kihlblom. Hennes konkurrenter är Emelie Stark, som sitter som tillförordnad ordförande, och riksdagspolitikern Daniel Vencu Öhrlund.
Om Axelsson Kihlblom blir vald vill hon ha tät kontakt med förbundets lokalavdelningar och se vad som kan göras på hbtq-området lokalt och regionalt.
– Det finns 290 kommuner i Sverige och det gäller att verka på alla nivåer. Hbtq+S kan vara ett starkt varumärke för att göra en förflyttning i nästa val och motivera folk i hela landet, argumenterade den tidigare skolministern under en utfrågning, arrangerad av Hbtq+S Östergötland, på måndagen.
Hon vill också ta fajten med S-kvinnor och deras ordförande Annika Strandhäll, som är emot den nya könstillhörighetslagen, ifall hon blir ny ordförande.
– Jag har tagit strider med Annika förut, här gäller det att vi står på oss, sa Lina Axelsson Kihlblom under utfrågningen.
Läs mer inför Hbtq-S extrastämma här:
Artikeln uppdaterad 23 november 2023 med korrekt namn på Hbtq+Socialdemokraterna som antogs vid kongressen i maj.
Uppdaterad 2023-11-23
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!