Efter att majoriteten i Stockholms Stad presenterat sin budget för kommande år, är det snart oktober oppositionens tur att lägga fram sina motförslag, ändringsförslag och tillägg.

Liberalerna i föreslå i sin budget att ett Queer-museum skall öppnas i Stockholm, berättar oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).
Efter att han träffat hbtq-organisationen LAMBDA i Warszawa och fått höra om deras ”QueerMuzeum” som just nu renoverar lokaler i centrala stan inför öppning har han nu tagit med idén hem.

– Om Warszawa kan, så kan vi, säger Jan Jönsson till QX.

Tanken bakom museet är samma som Warszawas. Även fast situationen i  Polen inte är densamma som i Sverige för HBTQ+personer så säger Jna Jönsson att han märker strömningar i samhället som går bakåt i tiden. 

– Stockholm har alltid varit en spjutspets i att gå före och därför  tycker vi att ett Queer-museum kan vara aktuellt. Vi hoppas på att det ska hjälpa Sverige att gå i rätt riktning. 

Vad museet ska innehålla tycker inte Jönsson att politiker ska lägga sig i för mycket.

– Det ska göras av professionella och i samarbete med communityt. Men jag ser framför mig ett innehåll kring hur frihetskampen har sett ut i Sverige och att museet har utställningsverksamhet.

I budgeten förelår Liberalerna att cirka en miljon avsätts för en första utredning. Jan Jönsson tror att den processen tar ungefär ett år. Om förslaget skulle accepteras kan ett museum bli tillgängligt för allmänheten efter 2025. I deras deras vision startar verksamheten upp på Kulturhuset och förhoppningsvis kan det sedan övergå till att drivas i statlig regi.