Den liberala riksdagsledamoten och mångårige förkämpen för hbtqi-personers rättigheter har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 89 år.
Barbro Westerholm kom att engagera sig för HBTQI-personer efter en ockupation av Socialstyrelsens lokaler 1979. Ockupanterna krävde att den sjukdomsklassificering av homosexualitet som fanns inskriven i myndighetens klassificering av sjukdomar skulle tas bort. Westerholm själv, som nytillträdd generaldirektör, kände inte till problematiken, men såg snabbt till att ändra reglerna. Så snabbt att till och med aktivisterna från RFSL blev glatt överraskade.
Sedan dess har hon varit en av landets framstående förkämpe för såväl könsneutralt äktenskap, möjlighet för samkönade par att prövas som adoptanter, en ny könstillhörighetslagstiftning till legalisering av altruistiskt värdmödraskap.
För sitt engagemang tilldelades hon bland annat QX hederspris vid QX-galan 2014 och 2016 RFSLs Hedersregnbåge.
Till QX säger HBT-Liberalernas förbundsordförande Carl Otto Engberg:
– Det är med stor sorg jag tagit emot beskedet om att hbtqi-ikonen och liberalen Barbro Westerholms somnat in. Hennes betydelse för den svenska hbtqi-rörelsen går inte att överdriva. Barbro var odiskutabelt en av de personer som ensamt betytt mest för framväxten av ett Sverige där all kärlek ska vara lika mycket värd och där alla ska få älska den en vill.
– Utan liberalen Barbro Westerholms insatser skulle kampen för hbtqi-personers rättigheter tagit längre tid i Sverige. Utan hennes enträgna politiska arbete skulle situationen se annorlunda ut även för dagens unga hbtqi-personer i Sverige. Regnbågs-Sverige sörjer nu. Men så småningom kommer sorgen vändas till beslutsamhet över att frihetskampen måste fortsätta, avslutar Engberg.