Berätta Emma, vad är det ni har gått och vunnit för något?
– Vi har vunnit Sveriges Rikare Trädgård, en tävling som ska inspirera till biologisk mångfald i trädgården, vilket lite förenklat innebär att man ska ha så många olika arter på en och samma plats och skapa olika miljöer i trädgården för fler arter.
Målet med Rikare trädgård är att sprida information om hur trädgårdar och odlingar kan gynna den biologiska mångfalden.
Hur kom ni med i den tävlingen?
– Jag hade inte hört talas om den tidigare, men det var bekant som tipsade om oss och så kom de ut och tittade på vår trädgård och vad vi gjort.
Vad jag förstår såg inte trädgården riktigt ut så här när ni flyttade hit?
– Nej, när vi flyttade hit för fem år sedan var det bara gräsmatta och några äppelträd. Vi hade haft en kolonilott i Stockholm innan så vi tog med oss lite växter därifrån. Sen har vi sakta med säkert planterat och byggt ut trädgården.
Visste ni redan när ni köpte den att ni skulle göra om den?
– Ja, men det har fått tagit lite tid. Vi visste att vi ville odla och planera en trädgård, men vi visste inte exakt vad vi skulle göra.
Är ni lika intresserade av trädgård båda två?
– Ja, men av lite olika saker, jag är mer intresserad av att odla och bli självhushållande, men även att skapa en bra plats för insekter och djur. Lovisa är mer intresserad av frukt och bär.
Vad i trädgården gillar ni själva mest?
– Variationen i trädgården, att det finns så många olika miljöer, och fruktträden, det är så modernt idag att ta ner fruktträd, men jag är så stolt över våra gamla äppelträd.
Är ni självförsörjande?
– Vi börjar bli det vad gäller frukt och rotsaker, det köper vi aldrig längre. Sen måste man ju lära sig ta hand om allt som trädgården erbjuder, som till exempel 70 kg äpplen. Det ska ju bli både sylt och mos, dessutom så syrar vi en hel del och gör cider och vin.
Följer ni trädgårdsprogram på tv?
– Ja, några favoriter är Trädgårdstider, med Pernilla Månsson och Tarek Taylor. Vi ser även det brittiska Garderners’ world.
Hur länge har du och Lovisa varit tillsammans?
– I 10 år, vi träffades på jobbet när vi båda jobbade som tunnelbaneförare. Då hände det att vi möttes med våra tåg i Gamla stans tunnelbanestation och hälsade (skrattar), och på den vägen är det. Idag jobbar jag som biolog och Lovisa som socionom.
Kan man komma och titta på er trädgård nån dag?
– Vi har tänkt att gå med i 1000 trädgårdar och då kommer vi ha öppet hur en dag om året, så håll utkik efter det.
Emmas och Lovisas tips till den som vill ta sina första steg för att öka den biologiska mångfalden i sin trädgård:
* Anlägg en damm. Det är det som gjort störst skillnad. Det märktes på en gång när vi grävt våra dammar att det samlades mycket djur i närheten. De har varit som magneter.
* Ta en liten yta i taget. Släpp upp gräset och se vad som kommer. Vi började med att klippa gångar i gräsmattan och områden där vi märkte att vi ofta stod. Det ger snabb effekt och det ser ordnat ut när man klipper gångar i gräset.
* Äpplen borde alla ha och bärbuskar är lätta att sköta och blommar tidigt.
* Perenna örter som libbsticka och lökar är lätta att odla och ger mycket tillbaka.
* Bli bättre på att använda det som dyker upp i trädgården av sig själv. Så länge vi inte tycker det är fult eller det handlar om invasiva växter så är det ett bra och billigt sätt att hitta växter som trivs hos dig.
* Allt behöver inte vara så prydligt och likadant som det ser ut i trädgårdstidningarna och på tv. Skapa en trädgård i din egen stil som inte liknar något annat.
* Ta hjälp av vänner, grannar eller gå med i en förening för att lära dig, byta idéer och hämta inspiration.
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!