Vad RFSL däremot gjort är att redovisa svar på en enkät till riksdagskandidaterna om fem hbt-frågor (moderskapspresumtion, surrogatmödraskap, lagen om fastställelse av kön, hiv i smittskyddslagen och polisens hatbrottskompetens) inför kommande mandatperiod. Ett medelbetyg för varje parti har redovisats. Vänsterpartiet var inte det parti som, utifrån enkätsvaren, fick högst medelpoäng. Det var Feministiskt initiativ.
Både Billström och Tobé svarade på RFSL:s enkät. Tobias Billström svarade nej på de första fyra frågorna och avstod från att svara på den femte. Tomas Tobé svarade ja på de tre första frågorna, troligtvis inte på den fjärde och troligtvis på den femte. Detta kan väl illustrera det omdöme som i undersökningen gavs till moderaterna: ”Moderaternas stöd till könsneutralt äktenskap var under mandatperioden avgörande för att få till stånd denna lagändring. Vad som efter att denna fråga har avgjorts utgör moderaternas hbt-politik är däremot mycket oklart. (…) M-kandidaternas enkätsvar tyder på att det inte råder någon samsyn i flera av de frågor som ställdes.” På grund av de splittrade svaren på enkäten blev medelpoängen bara 4,6 (av 25 möjliga) för de moderata riksdagskandidaterna. Den poäng de M-kandidater som svarade ja på frågorna fick slogs ut av den minuspoäng de som svarade nej på frågorna fick. Justitieminister Beatrice Ask (M) svarade för sin del troligtvis på frågan om moderskapspresumtion, att en kvinna som är gift med en kvinna automatiskt ska bli juridisk förälder till ett barn som makan föder, och på frågan om ny lag om fastställelse av kön, som skulle göra det möjligt för en transperson att få nytt juridiskt kön fastställt utan att behöva vara steriliserad, ogift, svensk medborgare och myndig. Övriga frågor svarade hon mer negativt på. Det är roligt att Beatrice Ask verkar vilja gå vidare med vissa reformer på hbt-området. Tyvärr svarade 40 procent av hennes partikollegor i enkäten nej eller troligtvis inte på frågan om moderskapspresumtion och hälften stödde inte en ny lag om fastställelse av kön, vilken skulle underlätta livet för många transpersoner.
När det gäller migrationsfrågor, som det refereras till i debattartikeln av Billström och Tobé, har visserligen Migrationsverket tagit flera steg mot att omvärdera sin syn på hur asylskälen för hbt-flyktingar bedöms, men det hindrar inte att Migrationsverket och migrationsdomstolarna ändå i praktiken fortsätter att i enskilda ärenden tycka att hbt-personer kan nekas asyl med skäl av typen att den asylsökande skulle kunna undgå förföljelse genom att dölja sin läggning. Riksdagen hade vid en omröstning under våren 2009 möjlighet att ingripa i frågan, detta genom att rösta ja till en reservationen i betänkandet SfU8 Migration och asylpolitik vars krav löd: ”Riksdagen bör ge regeringen till känna att en snar utvärdering av tillämpningen av den nya lagbestämmelsen om flyktingstatus baserad på förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning bör genomföras”. Så skedde dock inte, eftersom M (och även C, FP och KD) röstade nej till detta.
Flera ledande moderata politiker har varit drivande inom sina områden för hbt-personers rättigheter. Exempelvis har handelsminister Ewa Björling vågat lyfta frågor om främst sexuell och reproduktiv hälsa i bilaterala handelspolitiska kontakter och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner har visat stort engagemang för att hbt-personers grundläggande rättigheter inte ska få kränkas av något EU-land. Därför har RFSL valt att lyfta fram bl.a. dem som positiva exempel i den förslagslista på ny regering (en med alliansministrar och en med rödgröna ministrar) som förbundet presenterat. Det är fullt möjligt för moderaterna att inför nästa val vara ett parti med högre medelpoäng när RFSL ev återkommer med enkätfrågor och poängsätter svaren. Först krävs dock antagligen att partiet lyckas inta gemensamma ståndpunkter i flera hbt-frågor där man idag mer eller mindre saknar sådana.
Billström och Tobé på QX Debatt:
Moderaterna bäst för HBT-persone
Uppdaterad 2018-01-11
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!