Rekrytering utan diskriminering
Pliktlagstiftningen, som läggs vilande för att kunna användas om omvärldsutvecklingen allvarligt skulle försämras, har vi nu gjort helt könsneutral. Vi får rekrytering utan diskriminering.
Att människor behandlas lika, har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter är grundläggande i ett modernt samhälle. Ett undantag har varit värnplikten. För män och endast för män användes en pliktlag. Detta sände också felaktig en signal om att kvinnor inte var lika eftersökta av försvarspolitiken.
Samtidigt som tusentals unga ville komma till försvaret, men inte fick plats, användes pliktlagen gentemot några unga män som verkligen inte ville göra militär grundutbildning. Det var svårförsvarat att unga män kunde få fängelse för vägran, samtidigt som andra inte fick komma in fast dom ville.
Att fler kvinnor gör grundläggande militärutbildning ökar andelen kvinnor i de nya stående och kontrakterade förbanden i försvaret och därmed i Sveriges internationella insatser. Det ger stabilare grupper och ökad förmåga att lösa uppgiften.
Vem tror att homogena grupper bestående av endast 18-åriga män är de stabilaste grupper samhället kan uppbringa? Vi behöver mångfalden. Försvaret kommer inte längre att rekrytera endast 18-19-åringar, utan rikta sig till alla unga människor mellan 18 och 26 år. Även äldre är välkomna. Då får vi personer med olika kön, ålder, utbildningsbakgrund, familjesituation och yrkeserfarenhet i försvaret. En bredare sammansättning gör att vi får mognare och stabilare grupper.
Vi ser att de nya reglera börjar ge resultat. Antalet intresseanmälningar från kvinnor har ökat med 500 procent efter att vi börjat tillfråga dem och antalet kvinnor som antagningsprövat har växt med 120 procent på ett år.
Under hösten 2010 kommer enligt Pliktverket 22 procent av rekryterna att vara kvinnor. I Dalarna lyckades man rekrytera hälften kvinnor, hälften män, när Hemvärnet genomförde försök med rekrytering på frivillig grund.
Samtidigt som en högre andel kvinnor i försvaret ger oss bättre operativ effekt, så understryker det att det för regeringen är självklart att alla människor har ett lika värde, oavsett kön eller sexuell läggning. I vårt ansvar ligger att säkerställa kvinnors deltagande i konfliktförebyggande, krishantering, konfliktlösning och fredsbyggande. Sveriges insatser internationellt syftar till att värna Sveriges säkerhet, men också våra värden och intressen. Därför är det helt nödvändigt att vi både i våra internationella insatser och i försvaret på hemmaplan lever efter de värden vi vill värna.
Vänstern brukar framhålla att jämställdhetsfrågorna är viktiga men i riksdagen så röstade de faktiskt emot lagändringen om likabehandling av kvinnor och män, och därmed för att den sista lagstadgade diskrimineringen på grund av kön skulle vara kvar. Försvaret är en statlig kärnuppgift. Det räcker inte att bara peka på vad näringslivet borde göra för likabehandling av människor. Politiken bör leda.
Den nya lagstiftningen till trots så är det i det dagliga arbetet attityder förändras. Att människor känner sig kränkta eller diskriminerade inom Försvarsmakten får aldrig accepteras. Det kan handla om grabbig jargong, osynliga strukturer eller orimliga attityder.
Den värdegrund och de etiska riktlinjer och uppförandekoder som finns inom Försvarsmakten måste efterlevas varje dag. Det innebär att vissa beteenden, till exempel diskriminering eller kränkning, inte accepteras. Att värdegrunden är känd och efterlevs är ett ansvar för alla anställda inom Försvarsmakten. Det ansvaret visar man genom agerande och handling på alla nivåer – genom ökade kunskaper och genom ett tydligt ledarskap. Detta är också en nödvändighet för att vi ska ha trovärdighet i det viktiga arbete vi utför på olika platser i världen med att försvara demokrati och mänskliga rättigheter.
Beslutet att utmönstra användningen av värnplikten var ett betydelsefullt steg mot ett Sverige där människor bedöms efter sina egenskaper och intressen, inte grupptillhörighet. Genom att rekrytera bredare – kvinnor och män i olika åldrar – vidgas Försvarsmaktens rekryteringsbas. Det är ett led i den kvalitetshöjning av försvaret vi nu genomför.
Uppdaterad 2018-01-11
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!