De börjar med att gå igenom de vanligare HBTQ-begreppen och även ett par andra begrepp som publiken frågade om. Därefter går de igenom en del av Sveriges HBTQ-historia och börjar med 1944 då de tog bort att det var kriminellt att vara homosexuellt. Och sedan avslutas det med 2016 då de gått ut med att transpersoner som tvingats sterilisera sig ska få skadestånd.
Sedan övergår de till att berätta om Europa. Om lagar i Europa angående homosexualiet och trans. Till exempel som det att 23 länder kräver att transpersoner ska sterilisera sig. I 13 länder utanför Europa gäller dödsstraff om man är homosexuell. Och i 78 länder och delstater gäller fängelsestraff.
De tar några frågor från publiken och sedan tar alla en paus på 10 minuter. Efter pausen följer ett quiz. Quizzet beskrivs som ”På Spåret-style” och går ut på att de frågar om 10 olika länder. Det finns olika svårighetsgrader och man får olika poäng beroende på svårighetsgrad på frågan. Efter frågorna berättar de även mer ingående om lagar och liknande i de olika länderna.
Examensbevis i rätt personnummer
[ingress]2015 släppte Sveriges Förenade HBTQ-studenter en handbok om hur en går tillväga när en ger ut examensbevis efter ändrad juridisk könstillhörighet. På grund av att det idag finns en del lärosäten som brister i detta.[/ingress]
Transpersoner är redan väldigt utsatta på många sätt ekonomiskt och socialt. Att få jobb som transperson är redan svårt och problematiskt och att ens examens bevis och betyg visar att man är transperson gör saken ännu svårare. Elias Olsson berättar om att hen har förhoppningar att handboken ska underlätta och hjälpa transpersoner när de ska få ut nytt examensbevis.
RFSL i Regnbågsparken
[ingress]Vi har intervjuat Kerstin Tahl från RFSL. Kerstin fick svara på frågan varför West Pride är viktigt.[/ingress]
– Dels så är det ett tillfälle för folk som är hbtq att visa upp sig och träffa varandra och för oss som tillhör hbtq community att visa upp oss för andra och ge information för det finns folk som vill komma till vårt tält och fråga, det kan vara om man vill gå på en film eller se ett seminarium, föreläsning, konstutställning. Det finns många olika sätt att få information eller inspiration och för en del kan det vara så de att inte är medvetna om att de är hbtq och då kan det vara en möjlighet för dem att upptäcka att de faktiskt är det och hitta ett sammanhang där bitarna faller på plats.
Varför är ni här?
– RFSL är tätt förknippade med west Pride eftersom vi är en utpräglad hbtq organisation. Den största i Sverige. Sen tycker vi det är roligt att vara här givetvis.
Transkamp inom politiken och vården
[ingress]Ett interaktivt samtal med RFSL och RFSL ungdom. Där sitter det 5 personer inom de två organisationerna. Deras samtal idag handlade om olika frågor vad gäller transkamper inom politiken, vården och andra aktuella frågor. De ska också tala om framsteg som gjorts och framsteg som förhoppningsvis kommer göras.[/ingress]
Ett av samtalen de tar upp är tvångssteriliseringen. 2013 tog de bort tvångssteriliseringen helt. Och nu kämpas det för att skadeståndet till de som blivit tvångssteriliserade ska ligga på iallafall 300 000kr. Och de tar upp frågan ”hur mycket är förmågan att få barn värd egentligen?”.
Andra frågor som tas upp är åldersgränser, de långa köerna som uppstår då det inte finns många ställen som tar in specifikt icke-binära personer, och hur olika utredningarna kan se ut i diverse ställen i Sverige eftersom det inte finns tydliga rutiner. De går även igenom frågan om juridiskt kön. Skall det läggas till ett tredje juridiskt kön? Eller ska juridiska kön avskaffas helt och hållet? Eller kan det vara bäst att lägga till ett tredje som ett steg på vägen till av avskaffa det?
De tar upp likheten i kamperna för intersexpersoner och transpersoner. Eftersom intersexpersoner och transpersoner utsätts för väldigt lika, om inte samma förtryck, så kan de kämpa tillsammans och ta nytta av varandra för att ta bort normerna.
RFSL och RFSL ungdom talar lättsamt och djupgående om de olika frågorna. De diskuterar personliga erfarenheter med utredningar, vården, bemötande och om hur de olika transkamperna går framåt eller hur de vill att de ska gå framåt.
(Some) Legendary lesbians
[ingress]Konstnären Louise Blad gör en fantastisk och levande föreställning om nyhetsreportern, skådespelaren och den lesbiska aktivisten Jackie Forster. [/ingress]
Dessutom med ett pub-quiz inbakat i det hela. Genom pub-quizet gör hen publiken delaktig. Quizet handlar om kända lesbiska kvinnor och deras romanser. Louise frågar oss om vår första lesbiska erfarenhet i litteraturen och filmvärlden. Om denna upplevelse tog oss med storm eller förtjusning. Jackie Forster arbetade för homosexuellas rättigheter och jämlikhet från 60-talet till sin död 1998. Louise tar oss med till Londons enda lesbiska pub på 60-talet, the Gateway.
Med hjälp av innehållet från tre avdammade lådor från Storbritanniens lesbiska arkiv målar Louise upp en vacker bild av Jackies och hennes liv under 60-talet.
En del frågor kommer fram. Vad är lesbiskt? Kan ett speciellt tonläge vara lesbiskt? Finns det överhuvudtaget något typiskt lesbiskt? 1969 gör Jackie ett kort statement i berömda Speakers Corner: You are looking at a roaring dyke. Louise framställer sin kärlek, sin hängivenhet för Jackie. Med stor inlevelse, styrka, mod, blir denna solo-föreställning färgrik, varm, magisk och talande.
Onsdagens seminarier
Uppdaterad 2017-01-24
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!