Hög tid att planera nästa års World Pride! Idag meddelades att en av artisterna vid öppningsgalan på den gigantiska baseball-arenan Nationals Park blir den i Colombia födda superstjärnan Shakira.

Biljetterna till öppningsceremonin den 31 maj på Nationals Park började säljas idag tisdag.

World Pride i Washington DC arrangeras samtidigt som stadens Pride-firanden fyller 50 år. I inslagen under World Pride märks en konferens om mänskliga rättigheter, paraden som hålls den 7 juni samtidigt som det den dagen och dagen efter blir en gigantisk gatufest utmed Pennsylvania Avenue NW framför Kapitolium. Symboliskt nog intill den platsen där en rejält stor del av den amerikanska regnbågsrörelsen hoppas att det blir Kamala Harris som den 6 januari 2025 svärs in som ny president.

Även om invigningen formellt blir den 31 maj, så inleds firandet redan den 23 maj med en internationella körfestival, DC Black Pride och en filmfestival.

Förutom att de regelbundna hbtq-klubbarna och barerna kommer satsa extra under World Pride så blir det den 6 och 7 juni en tvådagars dansfest på RFK Festival Grounds – ett gigantiskt festival-område där tidigare fotbollsarenan RFK Stadium låg. Området blir ett slags Pride Park med tre scener som skall ge partysugna house, techno och pop-musik arrangerat av Jake Resnicow’s Dreamland tillsammans med Insomniac Events och Club Glow.

World Pride utses av den internationella samarbetsorganisationen för Pride-events, InterPride. Första gången WorldPride arrangerades var i Rom år 2000. Sex år senare, försenat och nerskalat på grund av den tidens kris i Gaza och konflikten vid gränsen mot Libanon, arrangerades World Pride i Jerusalem. Efter en paus på ytterligare sex år var det Londons tur 2012, 2014 Toronto, 2017 Madrid, 2019 , vid 50-årsminnet av Stonewallrevolten, New York, 2021 Köpenhamn och Malmö, 2023 Sydney och efter Washington som alltså står värd 2025 är det Amsterdams tur 2026.

Här hittar du mer info om World Pride 2025 i Washington

Här växer Pridekartan för 2025 fram