Överkalix hade i juli i år en PrideParad i samband med Överkalix Marknad och kommer fortsätta ha det berättar projektledare för Överkalix Pride Rebecka Digervall. Men i oktober är det första gången Överkalix har en Pridefestival under en hel helg.

Rebecka Digervall berättar att det under festivalen kommer finnas aktiviteter för barn, dragshow, föreläsningar och dessutom en fackel-parad.
En av höjdpunkterna blir en gratis konsert med artisten Mapei. Efter succén i programmet Så mycket bättre är Mapei nu på turné runt om i Sverige där ett av stoppen blir Grand Artic Resort. En plats där det efter konserten dessutom övergår till att bli en Pride-klubb där DJ Anna Vahlroos står för musiken.

– Grunden till Överkalix Pride är att vi märkte att det fanns ett stort behov av att lyfta och uppmärksamma hbtqi+ frågor, säger Rebecka Digervall. Nu gör vi ett projekt på tre år tillsammans med Överkalix kommun. Vi ser så mycket fram emot det här och tror att det kommer att bli en otrolig helg i Överkalix och att Mapei kommer och spelar känns som en dröm.

Projektet, som drivs av kommunen, RFSL Luleå och norra Norrbottens län har genom medel från bland annat EU:s Landsbygdsfonden fått totalt 1,9 miljoner för 2024 till 2026. Det blir därmed en parad i samband med Överkalix sommarmarknad och Pridefestival under hösten. Mellan den 4 oktober och den 6 oktober kan du besöka Överkalix Pride i år.

Här hittar du kommande Pridefestivaler i Sverige