Just nu, under Stockholm Pride, fram till den 2 augusti, ser 7Eleven till att det ordnas regnbågsgiftemål i Stockholm. 7Eleven på Humlegårdsgatan 11 förvandlas till ett wedding chapel där man kan boka en vigsel eller kärleksceremoni med vigselförrättare som Mona Sahlin och Lars Gårdfeldt. En av dem som viger par är den franskalgeriske imamen Ludovic Mohamed Zahed som kommit till Sverige för att viga muslimska gaypar. Ludovic bor med sin man i Sydafrika, tog initiativ till Paris första HBTQ-vänliga moské och har skrivit böcker om sin personliga resa som homosexuell muslim.
Hur kommer det sig att du dyker upp här under Pride?
– Jag fick förfrågan och tyckte det lät som ett kul evenemang. Jag har besökt Pride i Europa på olika ställen och jag tycker det känns bra att min organisation CALEM (Confederation of Associations LGBTQI, Euro-African or Muslimsyns). Vi har jobbat i över femton år med diskriminering, hiv/aids, sexuella minoriteter och utbildar queermuslimer att bli imamer.
Hur går ceremonin till?
– För mig är ett äktenskap ett civilt kontrakt och inte ett heligt sakrament som i exempelvis den katolska kyrkan. Äktenskapet är heller inte rotat i den muslimska kulturen. För oss har det alltså inget med religion att göra. Det handlar om ett accepterande inför minst två vittnen. Man utbyter löften om att man vill leva ihop. Efter det äter man, mat med mycket socker och olja (skrattar). Sättet man gifter sig på är väldigt enkelt, det är som att köpa en bil eller en lägenhet. Man utbyter ett par ord och sedan är man gifta. Men man kan fortfarande komma in bara för rådgivning om man vill det, man behöver inte gifta sig.
Är det viktigt att gifta sig?
– Nej. Det handlar ju bara om ett civilt förbund som är ett bra skydd för dig och din partner. Ett erkännande av era rättigheter, som blir ännu viktigare om ni skaffar barn ihop. Så, om ni planerar en framtid ihop med barn och hus så ska ni gifta er. Det är så vi ser på äktenskapet idag som ett avtal. Sen kan man leva som man vill.
En del straighta tycker inte att vi ska ha rätten att gifta oss för att vi förändrar något som varit ”deras” väldigt länge…
– Det stämmer. I och med att lagen kring äktenskap ändras och ses över under förändringar så är vi med och förvandlar synen på äktenskap. Det var rätt av dem att vara rädda för att vi skulle ändra synen på äktenskap för det har vi gjort. Och för mig är det positivt. Samhället blir mer tolerant och accepterande i och med viktiga förändringar som att inkludera och inte exkludera.
Du är också gift själv?
– Ja. jag har varit gift med min sydafrikanske man sedan tre år. Vi bodde först ihop i Frankrike, men på grund av klimatet där med mycket rasism och det faktum att vårt sydafrikanska giftermål inte accepterades där så valde vi att flytta till Sydafrika istället. Med tiden så vill vi ha barn och då passar det bättre att bo i Sydafrika där vi har en grund.
Har du stött på mycket motstånd för din kamp att inkludera HBTQ-rörelsen inom Islam?
– Ja, men jag får långt mer positiva reaktioner. De som tänkt överge sin religion blir väldigt lyckliga över att kunna fortsätta utöva sin religion och samtidigt få leva med den de älskar.
Hur är synen på homosexualitet inom islam?
– Vi har ingen historia av hat mot homosexuella. Medan man i Europa brände homosexuella, eller så kallade sodomiter, levande så finns det inga uppgifter om att detta skulle ha skett i det ottomanska riket. Det finns inget arkiv som berättar att homosexuella förföljdes där förr i tiden. Men med det sagt, vad som händer idag, under den postkoloniala eran, är att många länder och dess befolkning har problem med vilka de är och vilket ursprung man har. Människor är osäkra. Och saker som ekonomi och utbildning spelar in. Är man inte utbildad och dessutom saknar pengar så letar man ofta efter någon att skylla på, och då har homosexuella fått en sådan roll. Vi har blivit syndabockar.
Du brinner också för hiv/aids-frågor?
– Ja, jag är hivpositiv sedan tjugo år tillbaka och var med och startade en organistaion för unga med hiv. Vi ordnade sammankomster för unga människor med hiv, och det har varit mycket givande, sorgligt, men givande.
Stannar du länge i Sverige?
– Jag stannar i fyra dagar och ser mycket fram emot att gå i paraden. Det betyder mycket för mig att delat i paraden.
Har du varit i Sverige förut?
– Ja, ett antal gånger för seminarier och konferenser. Men jag tycker att det är hög tid att Sverige skaffar sig en egen queer Imam. Jag kan inte komma hit hela tiden (skrattar).
Uppdaterad 2017-01-26
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!