Alf Kjeller jobbar till vardags på ett försäkringbolag, men lägger nu runt 15 timmar i veckan på uppdraget som festivalchef för Stockholm Pride. Tjänsten är ny, efter en omorganisering av föreningen.
– Mitt jobb blir att koordinera hela festivalarbetet, ett ansvar som tidigare delats av styrelsen och flera olika verksamhetsledare. Det är ett sätt att effektivisera den interna kommunikationen, få bättre översikt och lägga krutet där det behövs – programmet och besökarna, säger Alf Kjeller.
I sammanlagt tio år har Alf Kjeller varit en del av Stockholm Pride, som parkchef, backstageansvarig och volontär. Att han tar över ansvaret att leda festivalen trots förra årets ekonomiska motgång motiverar han såhär:
– Jag vet att Pride är viktigt för många fler än mig själv. Det är därför jag är tillbaka. Jag tycker att det bättre att göra något aktivt för att hjälpa till, istället för att sitta hemma och tycka.
Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL, säger i en intervju att förtroendet för festivalen ”tillfälligt skjutits i sank”. Är det något du märker av i kontakt med sponsorer?
– Jag märker inte av att festivalens anseende är så rubbat som det framställs. Däremot är det överlag svårare att få företag att sponsra saker och ting idag än för några år sedan. Men vi har ganska stora sponsorer på väg in, säger Alf Kjeller.
Att organisationen nu har en festivalchef innebär en tydligare uppdelning i ansvarsområde mellan tänkare och görare.
– Tidigare har styrelsen fått ta en mer operativ roll när man gått in och räddat upp. Men i många fall har man kanske valts till styrelsemedlem för att man representerar en del av communityt, inte för att man är bra på att leda festival.
Och då har festivalen blivit lidande?
– Det är möjligt. Det finns en risk för det. De jag har plockat in i festivalledningen har en gedigen erfarenhet just av att arrangera festival.
Den 25 mars väljs en ny styrelse, vad bör den fokusera på?
– Jag vill ha en styrelse som jobbar strategisk och för en aktiv dialog med stad, landsting och hbtq-communityt. Jag vill att man ser till kommande festivaler för att undvika stora svängningar i vad vi vill att Pride ska vara.
Hur ska den styrelse vara sammansatt?
– Det vore bra om det fanns en större representation av de olika föreningarna, som RFSL, öppna moderater och hbt-sossar. Målet är att alla ska känna sig representerade och delaktiga i festivalen. Det är därför Pride finns – som en plattform för communityt.
Ett steg i att fler ska känna igen sig är att festivalen nu flyttar ”hem” till Tantolunden, där allt startade för 15 år sedan. Alf Kjeller är glad att den sittande styrelsen fattat det beslutet.
– Tanto är ett område vi känner väl till och det som har fungerat bäst som jag ser det. Sjöhistoriska var vackert men låg långt från stan, Kungsträdgården centralt men medförde andra komplikationer.
Hur påverkas ditt arbete av att föreningen dras med ett underskott?
– Varje år som jag varit parkchef har vi alltid börjat med en tom budget. Jag förväntar mig inte att det ska finnas pengar i kassan, men har alltid som mål att gå plus vid festivalens slut.
Hur jobbar du för att nå det i år?
– Jag har en bättre översyn än man haft tidigare, med kortare kommunikationsvägar och daglig kontakt med styrelsen, sitter alltid med på möterna. Det finns en öppen dialog som skapar positiv feedback. Många är väldigt peppade.
Vad är prio ett just nu?
– Att samla in alla bra idéer och coacha och entusiasmera våra långtidsvolontärer. De enskilda programpunkterna vet jag lite om, det är inte mitt jobb.
– Största utmaningen är att engagera så många som möjligt att vilja jobba, och samtidigt hålla ordning och reda. Och som alltid med volontärverksamhet gäller det att inte bränna ut dem som jobbar.
Stockholm Pride äger rum 31 juli–4 augusti med Pride Park i Tantolunden och Pride House på Kulturhuset och Stadsteatern.
Dagens Fråga
– De tillför en stark vi-känsla. Tillsammans kan de symbolisera vad goda krafter har gjort och kan göra för hbtq-frågor. Det har också en stark relation till Stockholm Pride, till pridefiranden och en stark förankring i hbtq-communityt, motiverar sittande ordförande Pär Wiktorsson styrelsens val av talare.
Läs mer:
14/3: Tänkta ordföranden drar sig ur 12/3: Nu går styrelsen 12/3: Prides Fiasko – 5,2 miljoner backUppdaterad 2018-02-03
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!