– Jag fick ett jobberbjudande som inte går att att kombinera med posten som ordförande i Stockholm Pride. Det var ett tufft beslut att ta, säger Matthias Mattsson.
Fortsätter ditt engagemang i föreningen på annat sätt?
– Inte 2012.
I nuläget finns ingen officiell kandidat för ordförandeskapet i Stockholm Pride. Frågan ligger åter hos valberedningen. Ulrika Westerlund, tidigare ordförande för föreningen och nu detsdamma för RFSL, menar att det är en av hbtq-communityts tyngsta poster som ska tillsättas.
– Alla som tar på sig det förtjänar en eloge. När jag avgick var jag helt slutkörd, säger Ulrika Westerlund.
En verklighet under Ulrika Westerlunds år som ordförande var att starta festivalen med vetskapen om att behöva sälja biljetter för två miljoner under veckan för att nå budget. Att någon dag drabbas av regn kunde medföra hundratusentals kronor i utebliven försäljning av biljetter, mat och dryck.
Att festivalens traditionellt små marginaler nu tyngs av ett underskott på 1,4 miljoner sätter stor press på kommande styrelse att säkerställa föreningens ekonomi, menar Ulrika Westerlund.
– Den sittande styrelsen har gjort väldigt mycket för att reda ut situationen, men det finns så klart en risk att den nya styrelsen går in med minus i kassan. Det har ju hänt förut i organisationen.
Tidigare ordförande Anders Selin, numera förbundsordförande i hbt-socialdemokraterna menar att Stockholm Pride skulle göra bäst i att gå i konkurs. Ulrika Westerlund håller inte med.
– Det är bättre att få den existerande föreningen att leva vidare än att gå i konkurs. Jag tror inte att nya arrangörer skulle tas på större allvar av leverantörerna. Genom den ekonomiska krisen har förtroendet för en pridefestival tillfälligt skjutits i sank, oavsett vem som står bakom.
Vad betyder det för hbtq-communityt?
– Det är väldigt tråkigt. Festivalen betyder mycket för många aktörer. I och med att väldigt många av communityts delar väljer att delta på olika sett får vi en bredd, som i sin tur ger uppmärksamhet. Pride finns i mediernas kalender, och är ett stort fönster för RFSL att nå ut med våra frågor. För många restauranger och krogar är det ett tillfälle att öka sin försäljning och göra en buffert för november, då tiderna är tyngre.
Den 25 mars hålls Stockholm Prides årsmöte. Ulrika Westerlund hoppas att hbtq-communityts hela bredd ska finnas representerad i den styrelse som då väljs.
– Det är uppenbart att det inför förra året fanns en del konflikter inför festivalen, som jag tror beror på att många grupper inte kände sig representerade av styrelsen. Styrelsen har varit ung och queer, men saknade till exempel lite äldre personer med tydlig bögidentitet. På min tid var det personer med feministiska värderingar som kände sig underrepresenterade, och det löste Pride till exempel genom att välja in mig i styrelsen.
– Jag har ingen person att peka ut som lämplig ordförande, men det måste vara någon med extremt hög stresströskel som förstår vad ansvaret innebär.
Sedan starten 1998 har Stockholm Pride vuxit till ett evenemang som inte bara engagerar hbtq-communityt. Den årliga paraden är en av landets största gatufester, och lockar runt en halv miljon människor.
Ändå sköts Stockholm Pride som en ideell förening, helt beroende av volontärt arbete. Även om Matthias Mattsson inte nog kan tacka de volontärer som varje år ställer upp, menar han att föreningen skulle må bra av att göras om till bolag med avlönade anställda – utöver volontärer.
– Jag tycker att man på allvar bör överväga den möjligheten. Att bygga upp ett nytt förtroende hos leverantörer och leda festivalen ur ett ekonomiskt underskott tar enorma mängder tid, och ens ordinarie anställning måste ju gå före. Att festivalen dessutom vuxit gör det allt svårare att sköta all verksamhet ideellt tror jag.
– Dessutom skulle Pride som bolag kunna dra nytta av en hel del skattetekniska fördelar. Det högre kravet på insyn och redovisning tror jag också skulle vara nyttigt. Sen behöver alla vi som jobbar med festivalen bli mycket duktigare på ekonomi, hålla budget och inse att det finns begränsningar vad vi kan åstadkomma.
– Det finns en del att jobba på om man säger så. Men festivalen är inte död. Den behöver bara skakas om lite, säger Matthias Mattsson.
Den 25 mars utses Stockholm Prides nya styrelse. Här lämnar du intresse till valberedningen.
Uppdaterad 2022-11-11
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!