På grund av coronakrisen var den stora prideparaden inställd men visst kunde man se folk med regnbågsflaggor på gatorna i Helsingfors och årets pridekonsert direktsändes av YLE.
Under konserten uppträdde bland andra Tuure Boelius som var 16 år gammal då han 2017 blev utsedd till ”Årets homo” på QX finska gaygala. I år var det en annan 16 åring som fick pris som ”Årets förebild” på den nya Queer of the year-utnämning, nämligen höjdhopparen Jere Nyström. Han är bäst i Finland i sin åldersklass och när han ser på sin egen utveckling som idrottare har han sagt att han siktar på att sätta nytt finskt rekord när han är dryga 20. det nuvarande rekordet är 231. Förutom lyckokänslan av att hoppa över ribban så den ligger kvar så älskar Jere också att sätta på sig högklackade skor och smink. Något som han även har på tävlingsarenorna och i idrottskassen finns alltid läppstift med om det skulle behövas bättras på.
I en intervju för MTV sa han tidigare i veckan att det finns idrottare som sagt till honom att de känner att de har en annorlunda läggning men de vågar inte berätta om den just på grund av att de är idrottare. Samtidigt tror Jere att vi har en utveckling som går åt rätt håll och att man även inom idrottsvärlden skall börja våga vara sig själv. Och det är inte utseendet som avgör hur bra idrottare man är menar Jere som mest fått bra bemötande för sitt mod men även frågor som varför han tävlar i pojkklassen när han ser ut som han gör.
På lördagskvällen hade Jere sin första dragshow på nattklubben Hercules och det är en karriär han drömmer om vid sidan av idrottskarriären. En värdig och modig förebild.
QX.fi-redaktören Sami Montell tilldelades även han en fint pris vid Queer of the Year-galan, Vouden Vaikuttaja, ungefär Årets Betydelsfulla person!
Mycket under veckan skedde streamat och istället för den stora paraden som i fjol lockade över 100.000 personer så samlades folk i mindre grupper. Exempelvis hade finlandssvenska Regnbågsankan en pic nic som hölls på kontoret eftersom vädret inte var det bästa och där drygt 20 personer deltog.
En sak man kunde ta del av konkret var Heidi Lunabbas projekt ”Other Comics” i nationalmuseets park där Heidi bjöd in HBTIQ-personer till verkstäder där man gjorde serier som utgick från deltagarnas egen vardag och handlade om stereotyper och normer. Projektet kommer även att vara med under kommande Luleå Pride 16-17/9 och rikta sig till HBTIQ-samer.
Även om Pridens stora feststämning uteblev var det en lyckad vecka i Helsingfors.