I fotoserien har Fredrika tillsammans med deltagarna lekt med utseendeideal, fördomar, karikatyrer och normer i allmänhet.
– Oftast ses heterosexualitet som en självklarhet och den tas för given, säger Fredrika. Det är nyttigt för både majoriteten och minoriteten att ifrågasätta normen och se hur brokiga och regnbågsfärgade både heteron och hbt-personer kan vara. Fotografierna är resultatet av ett nära samarbete med de hbt-aktiva som intagit heterosexuella roller, antingen genom att klä ut sig eller posera som sig själva. Utställningen kan beskådas på Luckan i Helsingfors fram till den 28:e oktober.

Setas generalsekreterare Aija Salo höll helgens öppningstal och lyfte fram regnbågshelgens internationella perspektiv.
– Det är viktigt att vi håller koll på vad som händer i världen, sade hon och tog bland annat upp situationen i Kenya där sexuella kontakter mellan män är förbjudna och kan ge upp till 14 års fängelse. Seta har även till Finlands utrikesminister vädjat om förståelse hur man internationellt framför hbt-personers rättigheter.

Regnbågshelgens program fortsätter idag fredag med ett seminarium om genus och fostran där Sara Sundell inleder med en föreläsning som baserar sig på erfarenheter från Folkhälsans projekt ”Jämställt dagis” om genusmedveten barnuppfostran och pedagogik. Sedan blir det traditionell regnbågsmässa i Johanneskyrkan med Björn Vikström, biskop för Borgå stift, och Peter Nynäs, teol.dr.

På lördagen talas det bland annat om killars roller och sedan blickas de österut då dokumentären homo@lv visas. Det är den första filmen med ett hbt-tema som producerats av en lettisk regissör och behandlar den till tider våldsamma homofobin i Lettland och dess rötter.
Lördagens huvudfest kommer att hållas på Jenny Woo och där bjuds vi bland annat på ett schlagermedly med Ami Aspelund och skandaler med Mattiaz Björling.

En helg att se fram emot på alla sätt.



Från Fotoutställningen HETERO

Radioprofilen Dan Granqvist. ”Vissa säger att klättring är för dom som vill dö. För mig är det det ultimata sättet att känna att jag lever.”
Fjolårets Guldankevinnare Monika Pensar Granroth