I takt med att värnplikten avvecklats har Försvarsmaktens paradsektion minskat i storlek. I år gick en handfull försvarsmaktsanställda. För flera av dem blev lördagen den 6 augusti inget glatt datum att minnas.
Kort efter att ekipaget lämnat förberedelseplatsen i Tantolunden utsattes det för en motdemonstration. Motdemonstranter från antimilitaristiska organisationen Ofog tog sig in bland Försvarsmaktens led med plakat formade med pratbubblor med texter som ”mitt jobb dödar”. Polis tillkallades, demonstranterna försvann, för att därefter komma tillbaka och följa efter ända till paradens slut.
– Vi kontaktade paradledningen vid Hornsgatan och bad dem få dit polisen, för det där är inte ok. Hade nynazister tagit sig in i Vänsterpartiets led eller Marching for those who can’t hade paraden blåsts av direkt, säger Lars Carlsson, löjtnant och reservofficer och tidigare viceordförande i föreningen Hof (Homo- bi- och transpersoner i Försvaret).
Stockholm Prides ordförande Pär Wiktorsson har beklagat det inträffade och har i en text på Newsmill, som även undertecknats av Hofs nuvarande ordförande Micael Ekdahl, fördömt Ofogs sätt att demonstrera.
– Inom Prideparaden ryms många olika åsikter, vilket är viktigt, särskilt då vi går under temat öppenhet. Men det är tråkigt när grupper använder sin yttrandefrihet för att manifestera mot andra genom personliga påhopp. Det är inte ett sjysst sätt att demonstrera på, och jag beklagar om medlemmar i paraden känner sig kränkta, säger Pär Wiktorsson.
Demonstranterna kunde fortsätta även efter det att polis tillkallats. Vad säger det om säkerheten?
– Det är polisen som upprätthåller ordning i samband med paraden och de är de som bäst kan svara på frågor om säkerhet och vilka bedömningar som gjorts.
Ansvarig vid polisens insats var Ann-Sofie Sommerdahl:
– Vi kontaktades vid Hornsgatan och den ansvariga gruppchefen för den sträckan löste problemet med dialog på plats. Ofogs demonstranter hänvisades då till att stå bredvid paraden – där de inte störde de deltagande.
Vad kunde Försvarsmaktens demonstranter gjort?
– Det som Ofog lutar sig mot är att deras grundlagsskyddade rätt att samla sig och uttrycka sin åsikt. Där får du som demonstrant inte avbryta. Däremot har polisen rätt att hänvisa dem till en annan plats.
Enligt Lars Carlsson hjälpte inte Polisens insats – Ofog var snart tillbaka – och när Försvarsmakten gick förbi på Birger Jarlsgatan, tre kilometer efter incidenten på Hornsgatan, var de fortfarande kvar.
– Det fick jag höra först dagen efter paraden. Hade den informationen nått polisen hade vi ingripit igen, säger Ann-Sofie Sommerdahl.
Varför inte polisen kontaktats kan ingen av de inblandade svara på. Motdemonstrationen fortsatte hela vägen till målet vid Sergels Torg.
Lars Carlsson beskriver årets parad som en plåga, och att han kände sig maktlös. 2008 beslutade försvarsledningen att Prideparaden inte ses som en politisk demonstration, vilket tillät soldater att paradera i uniform.
– Jag bär den för att visa stolthet över min arbetsplats och att jag äntligen kan vara öppen där, efter att i tio år ha benämnt min pojkvän som ”inneboende”. Och så klättrar man på min rygg och hänger ett plakat över mitt huvud där det står att jag älskar att mörda mödrar och barn. Bara den bild som publicerats på qx.se är ju tillräcklig som åtalspunkt. Demonstranterna bör rikta sin kritik mot riksdag och regering, istället för att terrorisera oss med personliga påhopp, säger Lars Carlsson.
Förra året utsattes även Migrationsverket för en motdemonstration. Dessa rullades in i sin egen banderoll av polisen och avlägsnades från platsen. Löjtnant Lars Carlsson menar att Stockholm Pride till nästa år bör tillhandahålla riktlinjer för vad man som paraddeltagare har för befogenheter att mota bort motdemonstranter.
– Jag var där som privatperson, men i och med att jag gick i uniform kunde jag inte göra något motstånd. Du kan tänka dig vilka skriverier – en militär som kastar iväg en demonstrant i en parad för öppenhet. Men vad ska jag göra? Klä av mig naken och ge igen? Jag var maktlös. Det behövs ett tydligare regelverk från Prides sida, och garanti för ekipagens säkerhet. För mig förstördes hela paraden, säger Lars Carlsson.
Enligt Stockholm Prides ordförande Pär Wiktorsson ska regler och bestämmelser för paraden diskuteras under kommande månaders utvärderingsarbete.
Idag är det oklart om Lars Carlsson deltar i nästa års parad. På sin Facebook-sida skriver han att han ska söka sig till nya forum.
– Samtidigt ska inte det här avskräcka mig att gå i en parad framöver. Det kanske snarare stärker känslan av att behöva gå där.
Stockholms prideparad är öppen för alla. Endast större ekipage behöver anmäla sig hos festivalledningen. Ofog hade inte gjort det. Totalt gick ca 45 000 personer i paraden. Ca 450 000 såg på.
Uppdaterad 2019-09-19
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!