– Speciellt för de unga som tar mycket intryck av populärkulturen. Men kan en förebild också ge ett fel intryck? När Helsingfors Pride hade sin förfest på klubb Jenny Woo i Helsingfors passade QX på att prata med Anne-Marie om årets tema.

Från Judy Garland till Adam Lambert, kd.Lang, Lady Gaga, Oscar Wilde, Edith Södergran, Eva Dahlgren… Det finns många namn som vi homosexuella, lesbiska, bisexuella, queers ser upp till och påverkats av.
– Men vad är egentligen en homoikon, frågar sig Anne-Marie. Och finns det någon gemensam förebild för regnbågsfolket och vilka idoler hittas inom olika subkulturer?

En annan fråga är om man som offentlig homo eller lesbisk-person måste komma ut ur skåpet bara för att vara en förebild för andra. Runt det här temat funderas det i årets Helsingfors Pride som pågår 28:e juni till 4:e juli.

Under Helsingfors Pride har det ordnats populära kvinnofester och en nyhet för i år är att man även ordnar en mansfest på Jenny Woo.

– Av allt program som erbjuds är en sak som jag personligen tycker kommer att vara spännande är stand-up-komiken på tisdagen, säger Anne-Marie.

På lördagens parad får man gärna klä sig som sin idol eller förebild och den bästa kopian får ett pris.

Så vem är din förebild?


Anne-Marie Seppola