Fokus ska vara på sexuell exploatering på internet, men även om hedersrelaterat våld och om fritid.
– Sex och internet kommer att dominera, men vi vill även fånga upp vad de gör på fritiden angående att passa in i en viss norm. Om de behöver skräddarsydda verksamheter eller om de känner sig välkomna ändå. Unga hbtq-personer ska kunna vandra fritt mellan olika verksamheter och känna sig hemma i båda, säger Lidija Kolouh.
Hon förklarar att syftet med enkäten är att kunna lyfta hälsofrämjande strategier och att hitta verksamheter som gör livet lite roligare för hbt-ungdomar.
– Så om ni har förslag på verksamheter får ni gärna lämna in dessa till oss, uppmanar hon publiken som för dagen är 58 personer på seminariet ”Hur mår de unga hbt-personerna?”.
Nils-Olof Zethrin, utredare på Ungdomsstyrelsen flikar in att det gärna får vara verksamheter som finns även utanför Stockholm. Han berättade också om en pågående utredning med fördjupad analys om hbt-ungdomars hälsa.
– Vi fick detta i uppdrag av regeringen förra året, och utredningen ska vara klar i januari 2010. Det viktigaste är hälsofrämjande faktorer, men även att ta reda på hur hbt-gruppen själva arbetar med hälsofrågorna. Vi samarbetar med olika hbtq-organisationer som RFSL, RFSL-ungdom och HBTQ-studenterna.
I denna utredning inkluderas även transpersoner. De fanns inte med i tidigare utredningar som Statens folkhälsoinstitut genomförde 2005 och 2008. Orsaken var att man inte hittat ett bra sätt att formulera frågor om trans i enkäterna, förklarade Regina Winszer från Folkhälsoinstitutet som presenterade resultat ifrån den nationella folkhälsoenkäten.
Exempel ur 2008 års undersökning där 16-29-åringar svarat var bland annat: 31 procent av hbt-ungdomarna har avstått från att söka vård, fler hbt-kvinnor än män lider av psykisk ohälsa, hot om våld bland hbt-män hade fyrdubblats och tredubblats bland kvinnorna sedan 2005 års undersökning, och var fjärde hbt-kvinna är benägna att ta sina liv.
Felix König från RFSL-ungdom är inte överraskad över resultaten, men däremot tycker han det är tråkigt att ingenting har hänt under alla år som utredningar har gjorts.
– Att var fjärde hbt-tjej vill ta livet av sig är höga siffror. Behovet nu är förslag på förändringar och förbättringar. Det behöver skjutas till mer resurser.
Uppdaterad 2021-03-29
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!