Det är dags för surrogatmödraskap att bli lagligt i Sverige
För samkönade par som på grund av deras läggning inte tas lika seriöst hos adoptionsbyråerna är surrogatmödraskap det alternativ som finns att tillgå om man vill ha egna barn. Diskrimineringen är tydlig och lösningen för att få sitt eget genetiska barn blir att bege sig till ett land som tillåter surrogatmödraskap.
Sverige är och har under en längre tid varit ett föregångsland i kampen om all kärleks lika värde och detta bör Sverige givetvis fortsätta sträva efter. I flertalet länder världen över är surrogatmödraskap lagligt, men inte i Sverige. Homosexuella par som vill skaffa barn måste alltså bege sig utanför Sveriges gränser för att skaffa barn och då via surrogatmödraskap.
Sverige har en bit kvar tills alla familjer behandlas lika. Utredningen om surrogatmödraskap som släpptes 2016-02-24 har kommit fram till ett nej till surrogatmödraskap. Det viktigaste skälet enligt utredaren är att kvinnor utsätts för påtryckningar till att bära någon annans barn. Vilket är en förminskning av kvinnan som individ.
Familjepolitiken måste följa med in i 2016 års familjekonstellationer. Bilden av en kärnfamilj är inte längre mamma, pappa och 2 barn. Idag ser kärnfamiljen annan ut. Den består av lyckliga individer som är kära i varandra oavsett kön med barn som älskar dem och som inte bryr sig om hur många pappor dem har. Det är den bilden dagens beslutsfattare bör anpassa sig efter och ta hänsyn till.
Vi har en heteronormativ syn på föräldraskap och familj, detta genomsyrar samhället i stora utsträckningar. Olikheter begränsas och så bör det inte vara. HBTQ-personer ska ha möjlighet att bilda familj i Sverige, detta genom att surrogatmödraskap blir lagligt. Resan mot lika möjligheter måste fortsätta och då är det surrogatmödraskap som är ytterligare ett steg i rätt riktning.
Om ett par finner någon som vill och kan bära deras barn bör detta inte hindras av svensk lag. Mer exakt kring hur detta skall gå till bör utformas noggrant och med ett tydligt barnperspektiv. Ekonomisk kompensation till surrogatmamman är också något som är rimligt. Genom att surrogatmödraskap stärks rättigheterna för fler individer i Sverige. Detta är ett viktigt steg för allas lika möjlighet i livet och framförallt all kärleks lika värde i Sverige.
Kim Hedbom är 24 år och bor i Örebro. Under 2005 kom hennes pappa ut som homosexuell.
– Jag var stoltast över hans mod, andra i min omgivning reagerade inte på samma sätt. Istället blev det år av försvarande mot människor som inte ansåg att all kärlek är bra kärlek. Flera år senare kämpar jag fortfarande för allas rätt att älska den dem älskar.
Uppdaterad 2023-11-10
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!