RFSL Göteborg drar därför igång en kampanj där vi vill öka intresset för hiv-testning. Vi arbetar också med att öka tillgängligheten till hiv-testning för bögar, bisexuella män och andra män som har sex med män.
I oktober kom Smittskyddsinstitutet (SMI) med en rapport om Smittsamhet vid behandlad hivinfektion där SMI konstaterar att smittrisken vid vaginala och anala samlag där kondom används är minimal om den hivinfekterade personen uppfyller kriterierna för välinställd behandling. Vidare konstateras att smittrisken är även mycket låg vid vaginala och anala samlag om den hivinfekterade parten har en välinställd antiretroviral behandling och kondom inte används.
Några veckor senare kommer hovrätten i Malmö med en friande dom i ett fall där en person som lever med hiv varit dömd i tingsrätten för att ha oskyddat sex. Tingsrätten dömde personen till ett års fängelse för försök till framkallande av fara för annan. Hovrätten tar fasta på att ingen reell risk fanns för att hiv kunde överföras då personen hade en behandlad hivinfektion. Detta är en önskad utveckling då tidigare fällande domar har ökat stigmat och diskrimineringen av personer som lever med hiv. Nästa steg är att inte åtala alls om reell risk för överföring av hiv inte funnits.
Vi lever alltså i en ny tid. Förra året var det 30 år sedan hiv kom in i våra liv. Ingen har säkert undgått Jonas Gardells beskrivning av hur det var på 80-talet, då dog bögar i AIDS. I dag lever vi med hiv och lever ett fullgott liv förutsatt att vi är medvetna om vår hivstatus och får relevant vård.
Tillika vet vi att många personer inte testar sig för hiv, ofta på grund av rädsla dels för hiv, dels för stigmat som följer med hiv. Gruppen män som har sex med män har av förekommen anledning haft en hög procentuell andel som testat sig för hiv. Men även inom denna grupp har var fjärde aldrig testat sig för hiv, och för en betydande del är det länge sen man testat sig senast. Med tanke på SMI:s rapport om smittsamhet inser vi hur viktigt det är att ökar testningsfrekvensen ytterligare. Vårt mål måste vara att alla känner till sin hiv-status och att vi regelbundet testar oss.
Med tanke på att överföring av hiv i Sverige oftast sker mellan två män är det speciellt viktigt att få fler män att testa sig. Detta blir en utmaning då vi vet att män mera sällan uppsöker vård än kvinnor. På ungdomsmottagningarna är det fler tjejer som testar sig än killar. Heterosexuella kvinnor har en god vana att besöka gynekologen regelbundet, en vana som inte har sin mosvarighet bland männen.
Att testa sig för hiv kan ofta vara kopplat med ångest, dels på grund av rädslor, dels på grund av själva testningssituationen. Vi behöver få till en ny syn på hiv-testning. Testningen skall vara en del av något positivt och lustfyllt. Då vi får utgå ifrån att sex är en lustfylld upplevelse för det mesta. Vi är medvetna om att orsaken till att en testar sig kan vara en dålig upplevelse, men även då är det av yttersta vikt att personen från tidigare har en positiv upplevelse av att testa sig. Vi vet också att många inte vill testa sig för att tidigare testningstillfällen varit dåliga på grund av brister i bemötandet. Även här behövs det ett nytt tänk. Vi skall vara glada över alla som vill testa sig, inte ifrågasätta deras val.
Vi behöver även fler lågtröskelmottagningar för hiv-testning. Fram för allt behöver vi en lågtröskelmottagnig för hiv-testning med snabbt svar som är öppen utanför vanlig kontorstid, så det blir lätt och enkelt att testa sig.
RFSL Göteborg drar sitt strå till stacken genom att i dag lansera en kampanj testa.wf för att få flera bögar, bisexuella män och andra män som har sex med män att gå och testa sig. I kampanjen försöker vi ta fasta på det lustfyllda. Håll ögonen öppna så kanske du får syn på den.
Vi arbetar också för att tillsammans med Positiva Gruppen Väst öppna en lågtröskelmottagning för hiv-testning med snabbt svar. Hur denna ambition faller ut får vi se nästa år då vi får svar på ansökta medel.
Vi lever i en ny tid – i dag dör vi inte i AIDS, vi lever med hiv – vi lever alla med hiv.
Uppdaterad 2016-12-01
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!