Det har gått galet snabbt sedan dess. På bara två veckor har hundratusentals människor konstaterats smittade och   tiotusentals har dött. Ännu så länge dock inte lika många som vid de influensor vi blivit immuna eller kunnat vaccinera oss mot.

Men Covid-19 är inte en ”vanlig” influensa. Viruset är nytt för människan vilket innebär att vi idag saknar all form av immunitetsskydd.

På Facebook skrev jag en tio-punktlista över hur jag en sen kväll den 12 mars uppfattade budskapen. Skriven efter känslan att det är på väg åt fanders både med hälsa och ekonomin. Vare sig vi tror på hårda tag eller ”harm reduction”,  verkar detta gälla även nu (den 27 mars) då sjukvården på allvar sätts på prov i Sverige.

1. Det har kommit ett nytt virus i omlopp. Virus sprids. Alla vet inte allt och kan inte ge exakta svar. Så enkelt är det och inget att bli upprörd över.

2. Viruset ger en influensaliknande sjukdom. Det verkar som att dödligheten är högre än för säsongsinfluensan, just nu antas det vara kring 1%. Det kan säkert ändras i takt med mer kunskap och erfarenhet. Antingen högre eller lägre, men mänskligheten kommer inte att dö ut.

3. De allra flesta kommer att, innan det finns vaccin, bli smittade och de allra flesta kommer att få lindriga symptom.

4. Det viktiga nu är att vi som individer tar ansvar för att minska smittspridningen så att inte för många blir sjuka samtidigt eftersom det därmed kommer bli flera svårt sjuka samtidigt. Det riskerar vården av dem som blir svårast sjuka.

5. Framförallt skall vi ta ett individuellt ansvar för att i möjligaste mån inte smitta de äldsta och de i riskgrupper.

6. Vi undviker att smittas/smitta genom att följa de hälsoråd som nu ges och som liknar de som ges under influensatider. Att det är viktigare nu att verkligen följa dessa är eftersom det är ett nytt virus som människan inte har immunitet mot.

7. Denna första omgång av smittspridning kommer ta några veckor och vi kommer få leva med detta virus tills ett vaccin kan tas fram. Vi kommer konsumera, äta, dricka, betala hyra och resa under tiden. Att ekonomin för enskilda, företag och samhälle skall falla ihop på grund av detta nya virus är inte ett uns rationellt utan handlar om psykologi på en just nu hysterisk nivå. Andas och ta det lugnt även när det handlar om ekonomin så begränsas skadeverkningarna.

8. På sociala medier flödar det av rykten och trollerier. Skit i dem – det enda viktiga nu är att ta personligt ansvar och bidra till att smittspridningen stoppas upp och så att den sprids ut över tid.

9. Farliga politiker börjar nu försöka fiska och hitta vinklar till olika mediautspel (misstänkt många på yttersta högerkanten både här hemma och internationellt). Notera vilka de är och minns vad de gör och säger. Politiker har inte expertkompetens. De kloka av dem litar till de som har möjlighet att hantera den nu ständigt nya information som kommer genom sin kompetens och sin erfarenhet. Och lita till de som inte jagar billiga snabba poäng och vinklar mest skruvat.

10. Så. Tvätta händer, nys i armvecket. Stanna hemma om du börjar få symptom på det du själv känner igen som möjlig förkylning/influensa. Gå INTE till vårdcentralen, RING eller chatta med dem först. Kolla krisinformation.se

Skillnaden mellan det sätt Sverige hanterat pandemin på har debatterats flitigt senaste veckorna. Jag tycker att den ”svenska” linjen verkar klok. Troligen för att jag själv bor och lever här. Om det sätt experter, myndigheter och politisk ledning arbetat mot pandemin här är bättre än det sätt våra grannländer arbetat, lär vi få se när krisen övergått i något slags normalt stadie.

Som vid alla kriser uppstår nya frågeställningar och vi agerar på nya sätt.

Så var det under aids-krisen, så är det nu.

Det är intressant att notera hur, apropå olika vägval som görs i kampen mot en sjukdom, Sverige och Danmark ännu en gång hamnat på ”olika” sidor.

När aids, orsakat av viruset hiv, slog till bland annat mot gruppen män som har sex med män, var det Sverige som direkt agerade minst sagt auktoritärt, med hårda, snabba och långtgående åtgärder. Danmark hade en annan, mer ”harm reduction”-inriktad strategi med insikten om att för mycket förbud motverkar sitt syftet.

Med Covid-19, i alla fall än så länge, är det omvända världen. Hoppas forskare tittar på och analyserar denna radikala positionsförändring.

Det finns inte många likheter mellan den nu pågående pandemin och det som drabbade oss med hiv på 80- och 90-talet.

Men då Svensk Somaliska Läkarföreningen den 24 mars larmade om en överrepresentation av svensksomalier bland de avlidna i Covid-19, slogs jag av likheterna med vår situation då.

Ignorans och brist på engagemang från samhället för en minoritetsgrupp gjorde att homosexuella läkare på eget bevåg tog tag i arbetet och startade Venhälsan i Stockholm och i Göteborg Gayhälsan.

RFSL agerade snabbt och både Posithiva Gruppen och Noaks Ark bildades. Parallellerna till hur föreningar idag tillsammans med unga musiker och poeter snabbt svarar på krisen är värmande att höra om.

Idag, liksom då, pågår parallellt med att man agerar upphettade debatter om problemen med att peka ut grupper i samhället liksom kring orsaker och lösningar på problem och levnadsmönster som ser ut att ha bidragit till lidande och död.

Då en diskussion om utanförskap skapad av skam och skuld pådyvlad oss av ett hatiskt och fördomsfullt samhälle. Och problematisering av ett sexuellt beteende som behövde förändras med hiv i omlopp.

Nu en liknande diskussion om utanförskap, exkluderande och ignorans och klassamhällets, eller så ingen tar anstöt, fattigdomens, destruktiva konsekvens. Och en diskussion om hur familjestrukturer med Covid-19 skapar möjligheter och problem som behöver hanteras.

Det kom absolut ingenting bra ut av aids-krisen. Inget. För oss innebar det oro, lidande och för allt för många unga en smärtsam död. De såren kommer aldrig att läka.

Men debatten som växte fram har ändrat både lagar och attityder i samhället. Vårt eget engagemang byggde och breddade Regnbågssamhället som  påverkar en hel värld till det bättre.

Covid-19 kan leda till att nationalismens splittrande fantasier växer än mer, arbetslöshet ökar och konflikter och fattigdom bryter ner våra länder.

Men med ett engagemang med och för medmänniskor, öppenhet för nya insikter och en vilja till inkludering, kan även den kris vi nu upplever få vårt land att växa.

Det stöd QX får nu av er läsare och annonsörer när vi går igenom en allvarlig ekonomisk kris och det stöd Regnbågssamhället får av gäster, festivalbesökare och medlemmar visar att det går att aktivt bidra till det som är av godo.  Precis som rapparna Cherrie, Jireel, Dree Low, Yasin Byn och 1. CUZ nu visar i sitt engagemang för ”orten”.