Bolagets ordförande Eva Fernvall hävdar att företaget saknar rutiner för hur personer med hiv skall hanteras samt att de inte vet hur hivpositivas testresultat skall tolkas. Bakgrunden till diskussionen är att Hiv-Sveriges ordförande Inger Forsgren nekats göra det allmänna hälsotest som Apoteket nyligen lanserat.
Problem med provtagningen börjar när Inger Forsgren tillkännager sin hivstatus inför provtagningen. Det tycks vara något i själva provtagningssituationen som får den anställde på Apoteket AB att reagera. Som sjuksköterskor förstår vi inte varför detta med s.k. ”blodsmitta” skulle vara något problem. Samtlig hantering av blodprover måste nämligen alltid ske på ett säkert sätt. Redan idag måste man ha säkra rutiner och man måste ha förmåga att hantera alla tester på ett sådant sätt att ingen sjukdom överförs. Detta är en del av den specifika kunskap som ingår i testförfarandet. Rutinerna ska vara tilläckligt säkra och då ska även hivpositiva kunna testas inom ramen för verksamheten. Detta är en självklarhet som råder överallt annars där prover tas. Menar Apoteket AB att deras provtagningsrutin inte är säker eller att personalen saknar kunskap bör man inte utföra testet över huvudtaget. Detta borde Eva Fernvall med bakgrund som biomedicinsk analytiker och före detta ordförande för Vårdförbundet kunnat identifiera redan innan testet lanserades.
I dag är hiv osynliggjort. Om vi inte pratar om hiv så existerar sjukdomen inte i människors medvetande. Apoteket ABs bristande rutiner är ett pedagogiskt exempel på hur hiv osynliggörs idag. För den som inte vet sin hivstatus eller som medvetet tiger är det fritt fram att göra testet men den som är uppriktig nekas. På så sätt deltar Apoteket AB i att upprätthålla osynliggörandet. Det här är en klassisk situation för hivpositiva som ofta får dörren slängd i ansiktet på det här sättet. Den som är öppen och ärlig straffas genom all slags diskriminering och den som väljer att vara tyst begår ett lagbrott. En svår balansgång.
Idag lever ca 5000 människor med hiv. Det är en växande grupp. I mängden av människor som apotekets personal träffar kommer ett visst antal leva som öppet hivpositiva. Om Apoteket AB vill utöka sin verksamhet och ägna sig åt hälsokontroller bör de skaffa sig sådan kunskap att de kan hantera de olika livssituationer som mängden människor står för och där ingår kunskapen om hiv. Kan man inte hantera att människor har olika sjukdomar så har man inte heller kompetens att utföra hälsokontroller av befolkningen. Bättre är det då att avstå.
Enligt Apoteket finns det vissa grupper som inte bör göra testet. Här har man räknat in ungdomar samt hjärt- och kärlsjuka. Efter Ingers Forsgrens besök kan också hiv-positiva räknas in bland de som inte är lämpade för Apoteket ABs hälsotest. Riksföreningen för hbtq-sjuksköterskor undrar vilka fler grupper som Apoteket AB missat inför lanseringen av testet. Det finns idag många människor som lever med olika kroniska sjukdomar och som intar olika slags läkemedel. Det bör teoretiskt sett finnas ett mycket stort antal grupper som bör exkluderas på samma grunder som hiv-positiva. Frågan är vem som egentligen är frisk nog att göra testet och vad syftet med testet i så fall är.
Riksföreningen för hbtq-sjuksköterskor vill även ta avstånd från den nedsättande kritik som DN:s skribent Hanne Kjöller fäller om Hiv-Sveriges ordförande Inger Forsgren. Att poängtera missförhållanden är en mycket viktig uppgift för varje patientförening. Att som Kjöller säga att det är Hiv-Sveriges jobb att känna sig diskriminerade är ett förringande av det viktiga arbete som föreningen gör.
Inger Forsgren svarar Hanne Kjöller Apoteket utreder sin Hälsokoll HBT-sossar kritiserar ApoteketUppdaterad 2020-10-22
Hjälp oss att komma ut
För att QX som månads- och nyhetstidning skall kunna fortsätta ge röst åt regnbågssamhället i hela sin fantastiska bredd behöver vi ditt stöd!
Som prenumerant får du månadstidningen digitalt före alla andra och du kan även välja att få den hemskickad. Med ditt stöd kan vi fortsatt komma ut!